Gratis en betaalde tools voor Google ranking checken

Waar sta ik in Google? Zo check je dat zelf!

Door Angela Lanser, 

Vindbaarheid Tips, Google, Statistieken en SEO

Lekker bezig met SEO? Dan wil je natuurlijk weten hoe hoog of laag jouw website staat in Google. Alleen op deze manier kun je bepalen of alle tijd en moeite die je hebt gedaan omtrent SEO de moeite waard is geweest. Maar hoe kom je erachter op welke positie jouw website voor een specifiek zoekwoord staat? Nou, hulpmiddelen genoeg! Tijdvooreensite neemt de beste betaalde en gratis ranking checkers met je door. Zo weet jij straks het antwoord op de vraag: sta ik sky high boven mijn concurrenten óf moet ik hard aan de bak met zoekmachineoptimalisatie?

Meer op zoek naar allround SEO-tools om aan je online vindbaarheid te werken? Lees ons artikel waarin we de 10 beste gratis hulpmiddelen voor je uitlichten.

Waarom een hoge positie in Google op ieders wensenlijstje staat

Uit onderzoek blijkt dat de meeste gebruikers van zoekmachines niet verder kijken dan de eerste pagina. Volgens Zero Limit Web (2021) blijkt dat de eerste vijf organische resultaten goed zijn voor 67,60% van de klikken in Google. Websites op de posities 6-10 ontvingen slechts 3.73% van de clicks. Je kunt je voorstellen dat de klikfrequentie (CTR) van de resultaten op pagina 2 en verder nog vele malen lager ligt. Daar wil je dus zeker niet staan! The Huffington Post heeft hier zelf een bekend statement over: ‘’The Best Place to Hide a Dead Body is Page Two of Google’’.

De eerste positie in Google ontvangt gemiddeld 25% meer clicks dan de vijfde

Weet je één plekje omhoog te kruipen in de zoekmachine, dan kan dit zomaar veel winst opleveren. Gemiddeld gaat de CTR met 30,8% omhoog wanneer je één plek in de zoekresultaten stijgt (bron: Backlinko). De nadruk op gemiddeld is hier erg belangrijk. Er zijn namelijk grote verschillen zichtbaar tussen de ‘startposities’. Ga je van #4 naar #3? Dan kun je een aanzienlijke CTR-boost verwachten. Een upgrade van een nummer 8 naar een nummer 7 positie daarentegen levert weinig winst op.

Een hoge positie in Google is erg gewild omdat dit in de regel meer websitebezoekers oplevert. Naast clicks zorgt een hoge positie ook voor meer naamsbekendheid. Veel mensen zien immers jouw bedrijfsnaam voorbij komen. Op een prominente positie is de exposure nu eenmaal veel hoger dan in de donkere krochten van de zoekmachine.

Een top-3 ranking bemachtigd? Dan heb je een gouden positie te pakken!

Zelf Googlen? Bespaar jezelf de moeite!

Voordat we ingaan hoe je wél jouw huidige rankings kunt achterhalen, vertellen we welk trucje je vooral moet vergeten. Het klinkt logisch om zelf wat zoekopdrachten uit te voeren in Google om te zien waar jij staat. Echter geeft een rondje Googlen een vertekend beeld van je eigen posities en die van anderen. Waarom? De zoekresultaten en de posities die jij ziet, zijn afhankelijk van zaken als locatie en je zoekgeschiedenis. Juich dus zeker niet te vroeg als je een hoge Google ranking hebt. Indien jij zoekt op ‘’betaalbare galajurken’’ staat jouw website wellicht op #3. Doet jouw vriend(in) dezelfde zoekopdracht, dan zal jouw website op een compleet andere plek in Google staan. Daarbij is het een inefficiëntie manier om posities in zoekmachines te checken.

Het wordt nog wel eens aangeraden om een incognito venster te gebruiken. In deze modus slaat jouw internetbrowser geen cookies en geschiedenis op. Al een stuk betrouwbaar dan zelf Googlen, maar nog steeds een twijfelachtige way to go naar een betrouwbaar beeld van jouw rankings. Laten we snel naar manieren kijken die meer voeten in de aarde hebben.

Betaalde SERP checker tools

Met een betaalde tool heb je de zekerheid dat je zeer accurate gegevens over je rankings krijgt voorgeschoteld. Daar staat wel tegenover dat je de portemonnee moet trekken. Onderstaande betaalde tools zijn vooral geschikt als je een professional bent op het gebied van online marketing of zeker wekelijks SEO-activiteiten uitvoert.

SE Ranking 

SE Ranking is een uitgebreide tool voor SEO-specialisten. Zo biedt de tool een SERP checker waarmee je jouw posities per land, per regio of zelfs per stad kunt bekijken. Niet alleen kun je jouw Google ranking checken, maar ook in zoekmachine Bing. De tool is ook interessant als je wilt inzien op welke keywords jouw concurrenten worden gevonden en welke hiervan verkeer ontvangen. Daarnaast zijn de Backlink Monitor, de website audit tool en de zoekwoord suggestie tool allemaal part of the package. Bij SE Ranking heb je de keuze uit drie abonnementen vanaf circa €23 per maand.

AccuRanker

AccuRanker richt zich puur en alleen op het bijhouden van posities van keywords die er voor jou toedoen. AccuRanker laat je tevens de rankings van concurrenten zien. Handig! De interface is gebruiksvriendelijk en je kunt vaak in één oogopslag zien of een keyword in de lift zit of juist dalende is. AccuRanker werkt niet met vaste pakketten. Je betaalt op basis van het aantal zoekwoorden dat je wilt meten. Weten of de tool iets voor jou is? AccuRanker komt met een gratis proefperiode van 14 dagen.

SemRush

In tegenstelling tot AccuRanker is SemRush wel een alles-in-één SEO-pakket. Het is een zeer betrouwbare tool waarmee je jouw rankings en die van je concurrentie nauwlettend in de gaten kunt houden. Omdat SemRush zoveel te bieden heeft, is het prijskaartje aan de pittige kant. Het goedkoopste abonnement kost $119.95 per maand. Hiermee kun je tot 500 keywords tracken.

Neil Patel

Een van onze favoriete SEO-tools is Neil Patel. Backlinks inzien, site audits, zoekwoordsuggesties, rankings volgen: met Neil Patel kan het allemaal. Het programma biedt de mogelijkheid om de posities van opgegeven zoektermen te bekijken en hoe deze tijdens een geselecteerd tijdsbestek zijn veranderd. Zowel van jouw eigen domein als die van concurrenten. Het fijne is dat Neil Patel ook de mobiele rankings laat zien, dus niet enkel van desktop. Deze kunnen nog wel eens verschillen. Met het goedkoopste abonnement (€29 per maand) kun je 100 keywords per project tracken in maximaal 20 locaties.

Houd er rekening mee dat de rangschikking van zoekmachines nooit permanent is. Wie vandaag op #2 staat, kan volgende week zijn toppositie kwijt zijn.

Gratis ranking checkers

Heb je een beperkt budget, maar wil je toch een idee hebben van hoe hoog jij in Google staat? Tijdvooreensite heeft de beste gratis tools voor je uitgezocht. Houd er rekening mee dat je bij gratis ranking checkers meestal alleen de huidige positie van een zoekterm te zien krijgt. Géén ranking historie dus om te achterhalen of je daalt of juist stijgt in de zoekmachine.

SerpWatch

SerpWatch is een geavanceerde website ranking checker die je kosteloos kunt gebruiken. De interface is lekker overzichtelijk. Specificeer het domein (van jezelf of van je concurrent) en stel jouw locatie in. Voer de gewenste zoektermen (tot maximaal 5) in en SerpWatch gaat direct voor je aan de slag. Om iets te kunnen zeggen over de betrouwbaarheid van de rankings, hebben we de resultaten van SerpWatch vergeleken met die van de betaalde tool die wijzelf gebruiken. Onze conclusie: de resultaten die SerpWatch geeft zijn erg accuraat! Met deze gratis SERP tool krijg je dus een waarheidsgetrouw beeld van jouw huidige posities in Google. Indien gewenst kun je een overzicht krijgen van welke websites de posities boven jou innemen.

Check gratis jouw rankings met Serpwatch

SerpRobot

De SerpRobot is een fijne tool that does the job. Je ziet in één oogopslag op welke positie een zoekterm rankt en welke URL hieraan verbonden is. Is het handmatig checken van zoekwoorden voor jou te veel werk? Dan kun je extra ‘SERP bots’ kopen. Elke bot is goed voor ruim 300 keyword updates, elke 24 uur.

Jouw ranking checken met de Google Search Console

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar de Search Console is echt een must-have voor iedereen met een eigen website. Deze tool (ook gratis touwens) wordt veel gebruikt om indexeringsproblemen op te sporen. Ook kun je zien via welke zoektermen jouw website binnenkomen en welke posities je inneemt. Door een pagina te selecteren en hiervan de bijbehorende zoekopdrachten te bekijken, zul je zien dat de pagina bij veel diverse zoekopdrachten in Google ’opduikt’. Dit betekent dat volledige focus op dat ene holy-grail keyword minder belangrijk is dan je in eerste instantie zou denken.

Heb je nog geen Search Console? Check ons stappenplan om het te installeren.

Jouw Google ranking checken in de Search Console doe je als volgt:

  1. Log in op Google Search Console

  2. Kies de gewenste Property (domein)

  3. Ga naar het tabje Prestaties

  4. Zet het tonen van Gemiddelde positie aan

    Ontdek waar je in Google staat met de Search Console

    In het overzicht kun je nu zien op welke posities jij voor een bepaalde zoekterm staat. Door met je muis op Positie te klikken, wijzig je de sortering. Zo kun je direct zien met welke zoektermen jij een #1 positie hebt en met welke juist een lage positie. Via de Search Console achterhaal je tevens ook eenvoudig de gemiddelde ranking van een specifieke URL. Klik hiervoor simpelweg op het tabje Pagina’s in het overzicht.

    Jouw rankings in de lift dankzij Tijdvooreensite

    Wellicht ben je er door bovenstaande ranking checker tools achter gekomen dat jouw posities in Google lager zijn dan verwacht. Je kunt er bij de pakken neer gaan zitten óf actie ondernemen om je online vindbaarheid te verbeteren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door sterke content met relevante zoektermen op je website te plaatsen of door te investeren in linkbuilding. SEO vergt echter wel kennis, tijd en veel geduld. Heb je die tijd of kennis niet? Tijdvooreensite heeft een SEO-copywriter in huis die jou kan helpen aan content die zowel jouw bezoekers als Google weet te bekoren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info.

    Meer weten over SEO-copywriting

    Terug naar overzicht