Moet ik een copyright notice vermelden op mijn website?

Door Tara van der Does, 

Wetgeving en Uitleg

Je kent het wel: dat kleine ©-symbooltje gevolgd door naam, zoals "©Tijdvooreensite". Dit is een manier om te laten zien dat jouw website content beschermd is door auteursrecht. Je ziet het vaak op websites, soms zonder symbool, soms met en soms zonder jaartal. Maar is deze vermelding echt een noodzaak voor jouw site? Wij leggen het je uit.

Wat is een copyright notice?

Een copyright notice, ook wel auteursrechtvermelding, is een verklaring of mededeling die aangeeft dat een werk beschermd is door het auteursrecht. Het is een manier om aan te geven dat het niet zonder toestemming van de rechthebbende (de auteur of de eigenaar van het auteursrecht) mag worden gebruikt of gereproduceerd. Een copyright notice bevat doorgaans de volgende elementen:

  • Het copyright symbool © of het woord "Copyright"
  • Het jaar van eerste publicatie van het werk
  • De naam van de eigenaar van het auteursrecht

Meer weten over copyright notices? Duik dan in het artikel van Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law.

Is zo'n copyright notice écht nodig?

De uitdrukking "All rights reserved" samen met het bekende ©-teken vindt zijn oorsprong in de Buenos Aires Copyright Convention van 1910. Hier werd besloten dat je deze notice nodig had voor auteursrechtelijke bescherming. Echter is zo'n auteursrechtvermelding sinds 2002 in landen als Europa en de VS niet meer nodig voor auteursrechtelijke bescherming. Toch is het nog steeds verstandig om zo'n vermelding te gebruiken als je werk ook zichtbaar is in landen die niet bij de Berner Conventie horen, zoals Iran of Namibië.

Meer dan alleen een symbool

Ook al is het juridisch gezien misschien niet nodig, een copyright notice heeft wel degelijk nut. Het is een soort van “a.u.b niet stelen.” signaal. Het laat zien dat jij de maker bent en dat bezoekers niet zomaar jouw content mogen kopiëren. Hoewel een copyright notice dus niet noodzakelijk is voor het bestaan van auteursrecht, heeft het gebruik ervan zeker praktische waarde.

Het auteursrecht: automatisch van jou

Goed nieuws: zodra je iets creatiefs maakt dat uniek en authentiek genoeg is, heb je automatisch auteursrecht. In Nederland voegt het juridisch gezien dus niet veel toe om dit teken op je website te plaatsen, maar het kan ook zeker geen kwaad.

Waarom toch een notice plaatsen?

Het plaatsen van een copyright notice is vooral nuttig om het auteurschap extra te benadrukken. Het maakt onmiskenbaar duidelijk dat jij de maker bent en dat het niet de bedoeling is dat anderen jouw werk zonder toestemming gebruiken. In de Verenigde Staten heeft het bijvoorbeeld nog wel juridische waarde; als iemand inbreuk maakt op werk met een auteursrechtvermelding, wordt er aangenomen dat deze inbreuk opzettelijk was, wat kan leiden tot een hogere schadevergoeding bij een rechtszaak.

Een website die net zo uniek is als je werk

Heb je moeite met het creëren van originele content? Bij Tijdvooreensite helpen we je niet alleen met een strakke website, maar ook met unieke teksten die geen inbreuk maken op het auteursrecht van anderen. Plus, ze geven ook nog eens een boost aan je vindbaarheid in Google.

Ik wil goed vindbare teksten Meer weten over het website pakket

Terug naar overzicht