Privacy statement

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in mei 2018, de nieuwe privacywet voor heel Europa, moeten bedrijven van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangeven hoe zij met persoonsgegevens omgaan. Dit leg je vast in een privacy statement. Deze is verplicht, dus heb je deze nog niet? Lees dan snel verder!

Wat moet er in een privacy statement staan?

Er zijn enkele algemene zaken die iedereen in de privacyverklaring moet opnemen. Denk hierbij aan welke persoonsgegevens precies worden verzameld, hoe persoonlijke informatie wordt beveiligd en met welk doel je deze gebruikt. Een kort lijstje van aspecten die niet mogen ontbreken in een privacy statement:

  • aspecten van je identiteit zoals bedrijfsnaam en contactadres
  • de bewaartermijn van persoonlijke gegevens
  • eventuele derde partijen die de persoonsgegevens verwerken

Transparantie lijkt dus het motto van de nieuwe AVG. Naast de vaste onderdelen moet het document goed leesbaar en eenvoudig vindbaar zijn op je website. De footer is hiervoor een veelgebruikte plek.  

Is een privacyverklaring verplicht voor mijn website?

Elke website waarbij privacygevoelige gegevens verzameld en/of opgeslagen worden, moet een privacy statement hebben. Dit is wellicht sneller het geval dan je denkt. Heeft jouw site een contactformulier of aanmeldformulier voor een nieuwsbrief of offerte? Dan heb je met persoonsgegevens te maken. Dit geldt zeker voor webshops, waarbij je als klant aardig wat gegevens moet achterlaten om je bestelling te kunnen ontvangen.

Ook als er geen formulieren op je website staan, kun je de privacyverklaring nog niet van je checklist wegstrepen. Indien je gebruik maakt van content die op andere sites wordt gehost (bijv. YouTube video’s) of Google Analytics worden namelijk ook gegevens van bezoekers verzameld.

Voor elke onderneming die te maken heeft met verwerking van persoonsgegevens is een privacy statement verplicht. Het maakt niet uit of je ZZP’er, een stichting of een groot communicatiebureau bent. Heb je (nog) geen privacy statement, dan kan dit een nare boete opleveren.

Jouw privacy statement laten opstellen door een expert

Een  privacy statement opstellen is voor de meeste mensen geen alledaagse taak. Ook niet voor ons, daarom werkt Tijdvooreensite samen met een expert op het gebied van juridische documenten. Zij helpen je graag bij het maken van een helder, AVG-proof privacyverklaring op maat. Dit doen zij binnen een kort tijdsbestek en, ook niet onbelangrijk, voor een scherpe prijs.

Ik ontvang graag een AVG-proof privacy statement