Hoe werkt domeinnaamfraude?

Pas op met domeinnaamfraude

Door Angela Lanser, 

Nieuws en Uitleg Tips

Met internetfraude op de loer is het als ondernemer altijd opletten geblazen. Zo zijn er oplichters actief die phishingmails en spookfacturen omtrent domeinnamen versturen. Een bekend voorbeeld is de nepfactuur (van bijna €200) voor hosting en domeinregistratie. Deze internzwendelaren gaan vernuftig te werk om aan jouw persoonlijke gegevens of geld te komen. In dit artikel besteden wij aandacht aan domeinnaamfraude. Tijdvooreensite neemt deze vorm van oplichting onder de loep en vertelt je hoe jij domeinnaamfraude kunt herkennen (en voorkomen)!

Dubieuze domeinnaamverkoop: zo werkt het

Domeinnaam fraudeurs zijn erg pro-actief en pakken sneller de telefoon dan dat zij een mailtje sturen. Met hun agressieve verkooptechnieken kun je ze gerust de ‘salescowboys’ onder de internetoplichters noemen. Bij fraude met domeinregistratie wordt er ongevraagd contact met jou opgenomen door iemand die zich voordoet als rechtmatige registrar. Vaak telefonisch, maar dit kan ook per mail of per post gebeuren. Je krijgt te horen dat iemand anders jouw domeinnaam met een andere extensie wil registreren (bijvoorbeeld .com of .info). De ietwat louche figuur aan de andere kant van de lijn wil geen uitspraak doen over wie deze partij is.

Een domeinnaam is als het ware jouw unieke adres op het internet. Een domeinnaam bestaat uit 'de naam' en 'de extensie'. In dit artikel lees je meer over domeinnamen en de verschillende extensies.

Als houder van de .nl-extensie heb jij het ‘eerste registratierecht’. Dit betekent dat jij de registratie van de zogenaamde concurrent kunt voorkomen. De oplossing? Zelf de domeinnaam vastleggen in de andere extensie zodat de .com of .info variant van jouw website niet meer beschikbaar is. Tijd om na te denken heb je echter niet. De zogenaamde hostingpartij wil dat je snel beslist én betaalt voor de nieuwe extensie. Normaal Gesproken kost domeinregistratie een kleine €5 tot €20 per jaar. Bij domeinnaamfraude lopen de kosten op tot ruim €200. Tien tot vijftien keer hoger dan marktconforme tarieven. Daarbij zit je direct jarenlang (tot 15 jaar!) aan dit contract vast. Een ´gewoon´ jaarcontract? Dat kennen ze bij het frauduleuze bedrijf niet…

Domeinnaamfraude herkennen

Louche bedrijven die zich bezighouden met domeinnaamfraude hebben over het algemeen dezelfde slinkse werkwijze. Dit maakt dat er een aantal punten zijn waaraan je dubieuze domeinnaamverkoop kunt herkennen. Als je eenmaal weet waarop je moet letten, kun je domeinnaamfraude in de toekomst voorkomen. We zetten alle punten op een rij waaraan je oplichters kunt herkennen:

  • Je wordt ongevraagd gebeld of per e-mail benaderd
  • De oplichter doet zich voor als een onafhankelijke toezichthouder
  • Het bedrijf is niet geregistreerd bij de SIDN
  • Je wordt onder druk gezet om snel een beslissing te maken
  • Het te betalen bedrag vele malen hoger dan de prijzen van een legitieme aanbieder
  • De domeinnaam moet voor langere tijd worden geregistreerd
Enkele bekende fraudeurs zijn; Domein Renewal Group, Domain Registry Of America (DROA), The Registrar Company en Trademarked Benelux.

Ik ben opgelicht met een domeinnaam; wat nu?

Ben je toch akkoord gegaan met de mondelinge overeenkomst? Dan is het raadzaam om aangifte te doen en een melding te maken bij de Fraudehelpdesk. Dit laatste is trouwens ook wenselijk als je alleen in contact bent gekomen met een sketchy domeinregistratie bedrijf. Hoe meer partijen zich melden, hoe groter de pakkans. De Fraudehelpdesk kan jou vertellen wat je moet doen nadat je de dupe bent geworden van domeinnaamfraude.

Daarnaast loont het om de algemene voorwaarden van de overeenkomst goed na te lezen. Soms kun je het contract binnen 24 uur of enkele dagen nog annuleren. Dit soort voorwaarden zullen wellicht in kleine lettertjes in het contract staan. Maak per aangetekend schrijven bezwaar tegen de overeenkomst. In de brief dien je duidelijk aan te geven dat je de overeenkomst wilt ontbinden; op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Inclusief een goede onderbouwing. Bewaar alle conversaties met de fraudeur. Dit kan later als bewijsmateriaal dienen.

Terug naar overzicht