10 beste seo tools gratis

Dit zijn de 10 beste SEO-tools voor ondernemers

Door Angela Lanser, 

Vindbaarheid Google, Tips, Content en SEO

Wie zoekt naar tools om aan de vindbaarheid van zijn website te werken, krijgt tientallen (al dan niet honderden) hulpmiddelen voorgeschoteld. Hier zitten een aantal top notch programma’s tussen, zoals Ahrefs en ContentKing. De perfecte match voor grote ondernemingen met dikke budgetten, maar niet voor kleine ondernemers. Tijdvooreensite heeft een overzicht gemaakt van de 10 beste gratis SEO-tools die jou helpen om betere posities in Google te behalen.

Dikke kans dat je intussen al bekend met tools zoals de Search Console of Google Analytics. In onze ogen absolute must-haves voor iedereen die wil weten hoe het met zijn website gesteld is en verbeteringen wil doorvoeren. In dit artikel gaan we daarom in op budget friendly SEO-tools die je wellicht nog niet kent. Aan bod komen:

Zoekwoordenonderzoek

Om jouw content te optimaliseren voor zoekmachines, moet je weten welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt. Door gedegen zoekwoordenonderzoek te doen, geef je jezelf handvaten voor het (her)schrijven van content. Onderstaande gratis zoekwoorden tools helpen je bij het vinden van relevante zoektermen als basis voor SEO-proof content:

Ubersuggest Neil Patel

Ubersuggest Neil Patel SEO-tool

De Britse online marketing goeroe Neil Patel is allesbehalve een nobody in de wereld van zoekmachine optimalisatie. Zijn populaire tool Ubersuggest wordt veelvuldig door ondernemers gebruikt om hun rankings naar een hoger niveau te tillen. Ubersuggest biedt relevante zoekwoordsuggesties incl. zoekvolumes, kosten per klik bij adverteren en de SEO-moeilijkheidsgraad. Het laatstgenoemde geeft aan hoe hoog of laag de concurrentie is binnen organisch zoeken. Met de gratis versie kun je 3 zoekopdrachten per dag uitvoeren. Voor wie een uitgebreid zoekwoordenonderzoek wil doen, is dit aan de karige kant. Ondanks de gierigheid van Neil op dit vlak, is Tijdvooreensite toch enorme fan van zijn tool.

Neil patel’s Ubersuggest heeft namelijk nog veel meer te bieden. Zo is het mogelijk om een SEO-audit van je website uit te laten voeren. Met de audit krijg je inzicht in eventuele pagina’s met weinig content, missende meta’s en de laadtijd van je website. Ook kun je jouw verzamelde backlinks inzien en bekijken welke zoekwoorden voor het meeste verkeer naar je website zorgen.

Wil je optimaal gebruikmaken van Ubersuggest en heb je wat budget? Overweeg dan zeker de betaalde versie van Ubersuggest (vanaf €29 p/m) met uitgebreide functionaliteiten.

Moz Keyword Explorer

Nieuwe keywords vinden via Moz

Moz biedt een aantal gratis SEO-tools waar de Keyword Explorer er één van is. De Keyword Explorer van Moz geeft jou een idee van hoeveel mensen zoeken naar de door jou opgegeven zoekterm. Daarnaast vertelt Moz hoe moeilijk of makkelijk het is om een top-10 plekje te veroveren op dit zoekwoord. Dat is fijn, zo weet je van te voren hoeveel kans op succes je hebt. Tot slot toont Moz een aantal keyword suggesties plus een overzicht van de drie websites die op dit keyword het hoogst ranken. Met de gratis versie van de Moz Keyword Explorer kun je tot 10 zoekopdrachten uitvoeren.

Download ook de MozBar: de MozBar wordt gezien als een must-have (gratis!) browser extensie voor online marketeers en iedereen die zich met SEO bezig houdt. De plugin toont de waarde van de pagina waar je je op bevindt (PA), de zogeheten domeinautoriteit (DA) en het aantal backlinks. Door jouw pagina- of domeinautoriteit te vergelijken met concurrenten, kun je een inschatting maken van jouw kansen om hoog te ranken op een bepaald zoekwoord.

Zoekwoordplanner van Google

Ontdek nieuwe zoektermen via Google Zoekwoordplanner

Binnen het advertentieprogramma Google Ads kun je gebruikmaken van de Zoekwoordplanner. Deze tool helpt je om nieuwe, relevante keywords toe te voegen aan je advertenties. De zoekwoordsuggesties lenen zich ook prima voor de teksten op jouw website. Je ziet de gemiddelde maandelijkse zoekfrequentie van deze woorden, de mate van concurrentie en hoeveel geld je zou moeten neertellen indien je gaat adverteren in Google. Je vindt de Zoekwoordplanner onder Tools & Instellingen in Google Ads.

Populaire zoekopdrachten breng je in kaart met Google Trends. Heb je bijvoorbeeld een eigen beautyblog? Dan kun je in Google Trends zien welke zoektermen op dit moment hot topic zijn en van welke zoektermen de zoekfrequentie enorm is gestegen. Zie je dat de term ‘make-up spiegel’ helemaal upcoming is, dan kun je hierop inspelen met een blog over de beste spiegels met verlichting en waar je deze kunt kopen. Om maar even iets te noemen!

Technische SEO-tools (on-page & off-page SEO)

Technische mankementen kunnen funest zijn voor de vindbaarheid van je website. Onderstaande tools helpen je dergelijke knelpunten op te sporen zodat je deze kunt aanpakken.

Screaming Frog

Technische SEO-tool Screaming Frog

De Screaming Frog SEO spider pluist je website van top tot teen uit om fouten op te sporen. Er is een gratis basisversie van de tool beschikbaar waarmee je tot 500 URL’s per keer kunt laten analyseren. Dat is voldoende voor een kleine website. De betaalde versie is een tikkeltje uitgebreider en kost circa £149.00 per jaar. Screaming Frog analyseert jouw website en kijkt hierbij o.a. naar de volgende punten:

  • Kapotte links en onnodige redirects;
  • Geblokkeerde inhoud voor zoekmachines;
  • Missende meta titels en omschrijvingen;
  • Bestandsgrootte van afbeeldingen;
  • Koptitels van pagina’s;
  • Dubbele content.

Goed om te weten: Screaming Frog kun je koppelen met Google Analytics, Google Search Console en Page Speed Insights door middel van een API.

Pagespeed Insights

Pagespeed Insights voor checken laadtijd website

We hoeven je niet te vertellen dat een trage website bloedirritant is. Omdat Google veel waarde hecht aan de gebruikerservaring, scoort een website die langzaam laadt minpunten op het gebied van SEO. Weten of een bepaalde webpagina een beetje snel laadt? Je checkt het met Google’s Pagespeed Insights. Voer simpelweg een URL in en de tool rolt een snelheidsscore (van 0 - 100) uit, voor zowel desktop als mobiele apparaten. De aanbevelingen waar Pagespeed Insights vervolgens mee komt om je website te verbeteren, zijn wel vrij technisch. Het is raadzaam om hierover met je webbouwer te sparren.

Site Audit van Semrush

Semrush is één van de bekendste tools voor contentmarketing, concurrentieanalyses, techniek en SEO. Semrush heeft ruim 4 miljoen gebruikers en wordt met name gebruikt door grote ondernemingen à la Coolblue en Booking.com. Dit heeft mede te maken met de pittige prijskaartjes van hun abonnementen. Maar wist je dat je geheel gratis een complete Site Audit via Semrush kunt uitvoeren? De gratis versie van de Site Audit scant tot 100 pagina’s van je website en checkt deze van top tot teen op SEO-fouten. Denk hierbij aan kapotte links, duplicate content issues, pagina’s met low word count, missense alt attributen en indexeringsproblemen.

SiteGuru

SiteGuru voor betere SEO rankings

Tot slot is ook SiteGuru een prima tool voor een complete check-up van jouw website. Middels een SEO-audit spoort SiteGuru zaken zoals kapotte links, missende meta’s en pagina’s zonder interne linkjes op. Op een presenteerblaadje krijg je tips aangeboden hoe je jouw website meer SEO-proof kunt maken. Voor extra info m.b.t. verkeer en top keywords kun je de tool koppelen aan Google Analytics en de Search Console. SiteGuru komt met een gratis trial van 15 dagen. Na de proefperiode wordt een account automatisch omgezet in de gratis versie waarbij je alle basisfuncties tot je beschikking hebt. Fijn; je zit dus niet ineens vast aan een prijzig abonnement!

Linkbuilding tools

Voor een toppositie in Google is linkbuilding (naast goede content) nog steeds erg belangrijk. Zogeheten ‘stemmen’ van relevante en gewaardeerde websites zijn nodig om een hogere autoriteit te behalen. Een hogere autoriteit resulteert over het algemeen in betere posities in de zoekresultaten. Check ons artikel Linkbuilding voor dummies voor meer informatie over het verkrijgen van links voor betere rankings in Google. Tijdvooreensite zet een aantal linkbuilding tools op een rij met gratis functionaliteiten. Onderstaande tools helpen je om inzicht te krijgen in het aantal backlinks en de waarde ervan.

Semrush

Linkbuilding tool Semrush

Naast de Site Audit heeft Semrush ook diverse (gratis) tools in huis op het gebied van linkbuilding. De Backlink Analytics geeft een goed overzicht met jouw backlinks, anchors, follow/no-follow en spam-score. Middels een grafiek wordt de tijdlijn van jouw verzamelde backlinks visueel gepresenteerd. Ook handig: voeg één of meerdere concurrenten toe om o.a. het aantal backlinks en mate van autoriteit met elkaar te vergelijken.

De Link Building tool van Semrush (ook gewoon gratis te gebruiken voor één website) is ideaal om partijen te ontdekken die je kunt benaderen voor jouw linkbuilding activiteiten. Je voert simpelweg een zoekterm in en de tool komt met suggesties voor interessante prospects.

Backlink Checker van Ahrefs

Ahrefs is wellicht één de allerbeste linkbuilding tools out there. De gratis versie van hun Backlink Checker is niet erg uitgebreid, maar is zeker de moeite waard om eens te proberen. Je krijgt een overzicht van je top-100 backlinks. Per link staat op welk domein deze staat, de domeinautoriteit en de anchor. Indien je alle backlinks wilt inzien, moet je upgraden naar de betaalde versie van Ahrefs.

Hulp nodig bij SEO?

Als het aankomt op sterke SEO-content kun je bij Tijdvooreensite aankloppen voor een helpende hand. Onze inhouse SEO-copywriter weet wel raad met webteksten die ook bij Google in de smaak moeten vallen. Ideaal als je het schrijfwerk liever uit handen geeft of toch niet helemaal uit de voeten kunt met bovenstaande gratis SEO-tools. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht