Uitleg over Google Bard chatrobot

Bard is Google's antwoord op ChatGPT

Door Angela Lanser, 

Nieuws Google

Na het grote succes van ChatGPT lanceert Google nu zijn eigen AI chatbot, genaamd Bard. Het nieuws over de nieuwe gespreks-AI-service is deze week naar buiten gebracht door Google’s CEO Sundar Pichai. De content op basis van kunstmatige intelligentie zal in Google Zoeken beschikbaar worden. Tijdvooreensite vertelt je wat we straks van Bard kunnen verwachten.

Even terug: wat is ChatGPT?

ChatGPT is de populaire chatrobot van technologiebedrijf OpenAI. Zo’n twee maanden geleden zag dit programma het levenslicht en inmiddels telt ChatGPT ruim 100 miljoen gebruikers. De chatrobot maakt AI-gegenereerde content op basis van een vraag of verzoek. ChatGPT is van alle markten thuis. Zo kun je de software gebruiken voor het beantwoorden van complexe en eenvoudige vragen over allerlei onderwerpen. In ChatGPT schuilt tevens een uiterst creatief talent. De tool draait zijn hand niet om voor het schrijven van fictieve verhalen, gedichten, rapsongs en zelfs programmeercode. Eerlijk is eerlijk; ook wij van Tijdvooreensite hebben aardig wat lol beleeft met de chatbot van OpenAI.

Hoe kun je Bard gebruiken?

Net als ChatGPT kun je Google Bard gebruiken voor informatie te vergaren over een bepaald onderwerp. Ook als het om zeer complexe onderwerpen gaat. Zo geeft Google als voorbeeld dat je Bard prima kunt gebruiken om een 9-jarige de nieuwe ontdekkingen van NASA's James Webb Space Telescope uit te leggen.

‘’Leren over een onderwerp als dit kan veel moeite kosten om erachter te komen wat je echt moet weten, en mensen willen vaak een breed scala aan meningen of perspectieven verkennen’’ schrijft Pichai. Het tonen van ‘hapklare’ content in de zoekresultaten, uit de hoge hoed van Bard, kan hierbij uitkomst bieden. In plaats van tientallen blogartikelen doorstruinen voor de gewenste informatie, kun je met behulp van Bard snel het totaalplaatje in kaart brengen.

De technologie achter Google Bard

De chatrobot Bard is gebaseerd op de Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) software van Google; een soort taalmodel dat werkt op artificiële intelligentie. De next generation taal- en gespreksmogelijkheid is niet nieuw, maar werd twee jaar geleden al door de zoekgigant geïntroduceerd. Voor het trainen van LaMDA zijn echte dialogen van mensen gebruikt. Dit heeft geresulteerd in een chatrobot die ook rekening houdt met verschillende nuances die in een echt gesprek voorkomen. Aan de huidige LaMDA-technologie zijn dan ook járen van research en training vooraf gegaan.

In de eerste instantie draait Bard op een lichtere versie van LaMDA. Volgens Sundar Pichai is dat in dit stadium een betere keuze omdat dit kleinere model aanzienlijk minder rekenkracht vereist. Dit biedt de zoekgigant de mogelijkheid om te kunnen opschalen naar meer gebruikers, waardoor meer feedback mogelijk is.

Google Bard in Nederland

Sinds 13 juli 2023 is Google Bard ook in Nederland beschikbaar. Je kunt de tool een vraag of opdracht voorschotelen en Google Bard geeft in het Nederlands antwoord terug. Wil je alles weten over een specifiek hondenras of wil je jouw vakantie naar Bali tot in de puntjes uitgestippeld hebben? Vraag het Bard! Het is zelfs mogelijk om de reactie in audiovorm te ontvangen, ook in het Nederlands. Dit is vooral handig als je de juiste uitspraak van een woord wilt horen of als je naar een gedicht of script wilt luisteren. De tool is continue in ontwikkeling en wordt met regelmaat voorzien van nieuwe functies. Benieuwd? Ga naar bard.google.com en probeer 'm zelf uit!

Bekijk hier de originele blogpost van Google.

Terug naar overzicht