Website maken met reserveringssysteem

Een online reserveringssysteem: ook op jouw website?

Door Sigrid Vink, 

Uitleg en Functionaliteiten

Bij Tijdvooreensite krijgen we regelmatig vragen van onze klanten over de mogelijkheid van een online reserveringssysteem op hun website. Niet zo gek, want we hebben aardig wat B&B's, restaurants, salons en praktijken in ons klantenbestand. En die willen het hun bezoekers én zichzelf natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken. Tijd om het online reserveren eens onder de loep te nemen.

De reserveringsagenda anno 2023

Hoewel sommige mensen nog steeds de voorkeur geven aan een analoog rondje bellen, wordt het gros van ons digitaler en luier. Een afspraak met de kapper boeken we dus graag vanaf de bank via ons iPadje, net als een restaurant of B&B. Zelfs bij het ziekenhuis mogen we tegenwoordig digitaal een afspraak inplannen. Dat is niet voor niets: online boeken biedt grote voordelen, niet alleen voor luie mensen, maar ook voor ondernemers. 

Eenvoudig online reserveren bij restaurants, salons en meer

Voordelen van een reserveringssysteem voor ondernemers:

 • Je bedrijf altijd en overal bereikbaar, dus meer boekingen
 • Minder telefoontjes van klanten terwijl je aan het werk bent
 • Nooit meer dubbele afspraken en minder no-shows
 • Minder werk voor jou dankzij veelzijdige functionaliteiten

Klinkt goed! Ik wil een website met online reserveringssysteem

Altijd bereikbaar voor klanten, gasten en cliënten

Meer dan veertig procent van de online reserveringen wordt tegenwoordig buiten kantoortijden gedaan. Dat geldt niet alleen voor boekingen voor hotelkamers, maar ook voor de tandarts of de schoonheidsspecialist. En dat is logisch, want in de hectiek van een druk leven hebben klanten vaak pas in de avond en het weekend tijd om te bedenken wat ze allemaal nog willen. En dus boeken ook jouw klanten graag via een reserveringssysteem dat 24/7 bereikbaar is.

Hou zelf meer tijd over voor je werk

Niks vervelender dan dat je onder je werk of tijdens een behandeling telefonisch een afspraak met een klant moet inplannen. Een hoop gedoe met agenda's, overleg, en intussen zit je huidige klant zich af te vragen of de verf niet te lang inwerkt. Online afsprakenplanners verminderen om te beginnen het aantal telefoontjes en ingesproken berichten. Maar er is nog veel meer winst te behalen, want de meeste online boekingssystemen staan bol van de functionaliteiten. Bekijk maar eens wat een gemiddeld online reserveringssysteem jou voor werk uit handen kan nemen:

Functionaliteiten van online reserveren

 • Zoek & boek: laat klanten en gasten zelf zoeken en reserveren
 • Klantdata: laat klanten hun gegevens invoeren en exporteer deze naar jouw administratie
 • Agendabeheer: zie hoe de planning en bezetting ervoor staat 
 • Klantcommunicatie: verstuur automatisch bevestigingen en reminders naar klanten
 • App en klantomgeving: beheer zelf en laat je klanten reserveringen beheren
 • Reviewverzameling: verzamel automatisch recensies van gasten en klanten
 • Integratie: verwerk je reserveringssysteem naadloos in je website en social media
 • Betaling: laat klanten online afrekenen met automatische factuur en bevestiging
 • Rapportage en analyse: leer hoe het is gesteld met je reserveringen en omzet
 • Roosterbeheer: koppel afspraken en diensten aan medewerkers
 • Multimediaal: maak klanten attent op aankomende events via sms-berichten of whatsapp
 • Kortingscodes, klantomgeving, verjaardagsmails, groepsreserveringen, herhaalafspraken en nog veel meer
Online een hotelkamer reserveren

Voor elke branche een goed reserveringssysteem

De reserveringssystemen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze worden dan ook steeds geavanceerder en steeds meer branchespecifiek. Dat is niet alleen te zien aan de functionaliteiten, maar ook aan de look en feel. Zo zijn er boekingssystemen voor o.a.:

 • Horeca; restaurants, hotels en B&B's
 • Medisch, zorg & welzijn
 • Zakelijke dienstverlening
 • Onderwijs
 • Vrije tijd, sport en ontspanning

Hoe online reserveren via jouw website

Kortom: iedereen is gebaat bij een knap reserveringssysteem. Maar hoe regel jij dat klanten online kunnen reserveren of een afspraak inplannen? Tijdvooreensite maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze een koppeling te maken met alle mogelijke reserveringssystemen. Zo is er altijd een reserveringssysteem die aansluit bij jouw branche. Wij laten je hieronder vier voorbeelden zien.

Online reserveringssysteem voor restaurants

Voor horecagelegenheden is een online reserveringssysteem op de website een echte must. Een tafeltje reserveren gebeurt vaak via TheFork (voorheen IENS), Formitable of Resengo. Dankzij de koppeling hoeven bezoekers op jouw site simpelweg de datum, het aantal personen en het gewenste tijdstip in te voeren. Dit kan jou als restaurant een hoop telefoontjes en e-mails besparen. Alle reserveringen komen automatisch in het reserveringssysteem terecht. Onze klant Restaurant BARTACK in de Baarsjes heeft via Formitable al vele online reserveringen aangenomen.

Boekingssysteem Formitable voor restaurant
Afbeelding 1: Boekingssysteem Formitable op website BARTACK

Een kamer reserveren bij een B&B

Grote, bestaande reserveringssystemen zoals Bed and Breakfast kunnen we makkelijk koppelen met Tijdvooreensite websites. Met dit systeem kunnen bezoekers op jouw site binnen 3 stappen snel een kamer reserveren. Wilhelmina Bed & Breakfast maakt hier slim gebruik van. Bij stap 1 wordt gevraagd naar de gewenste aankomst- en vertrekdatum. In de kalender wordt weergeven welke data op dat moment nog beschikbaar zijn. Vervolgens kiest de bezoeker het aantal personen en voert bij de laatste stap zijn/haar persoonlijke gegevens om de reservering rond te maken. Een voordeel van het B&B reserveringssysteem is dat jouw bezoekers niet doorgestuurd worden naar een andere site. 

Online reserveringssysteem kapper en beautysalon

Heb je een eigen schoonheidssalon of kapperszaak? Dan kunnen bezoekers via jouw website eenvoudig een afspraak maken via het reserveringssysteem van Salonized of Salonhub. Klanten kunnen in 3 stappen een knipbeurt of manicure inplannen. Vlak voor de afspraak krijgen zij een automatische herinnering toegestuurd. Handig voor hen én voor jou door de verkleinde kans op een no-show.

Een yogales of bodypump work-out boeken

Ook voor de fitness-en-health branche zijn er speciale boekingssystemen op de markt. Een van de meest gebruikte systemen is Eversports. De software van Eversports zorgt ervoor dat eigenaren van sportscholen en yogastudio's hun boekingen, betalingen en activiteiten eenvoudig kunnen beheren. Middels de tool is een (proef)les yoga, pilates sessie of bodypump work-out zo geboekt én online betaald.

Ik wil een eenvoudige agenda voor online boekingen

Niet elke ondernemer heeft een online reserveringssysteem nodig met talloze functionaliteiten. Soms volstaat een eenvoudige afsprakentool. Een tool waarmee bezoekers op jouw website een afspraak met jou kunnen inplannen. Bijvoorbeeld voor een online training, kennismaking of een zakelijke meeting. Calendly is zo'n handige afsprakentool waarmee zowel 1-op-1 afspraken als groepsmeetings ingepland kunnen worden. Extra fijn: je kunt Calandly helemaal gratis gebruiken. Tevens is er een betaalde variant beschikbaar met uitgebreide features.

Website maken met reserveringssysteem

Wil je ook een website met reserveringssysteem of wil je meer weten over de mogelijkheden? Bel of mail ons. We vertellen je er graag meer over. Of vraag om een demonstratie! Dan laten we je zien hoe zo'n online reserveringssysteem er op jouw website uit kan zien.

Ik wil een gratis demo!

Terug naar overzicht