De beste e-learning platformen voor jouw cursussen en trainingen

De beste e-learning platformen voor jouw cursussen en trainingen

Door Angela Lanser, 

Uitleg en Functionaliteiten Content

Kennis vergaren doen we allang niet meer alleen in een klaslokaal. Op YouTube staan talloze instructievideo’s over boulderen, Photoshop, boekhouden en nog veel meer. Ook e-learning platformen zijn een veelgebruikte bron om de eigen kennis bij te spijkeren. Deze leerplatformen kunnen voor coaches en trainers van toegevoegde waarde zijn. Je kunt jouw kennis en ervaring verpakken in online cursussen, modules of trainingen, die vervolgens toegankelijk zijn voor een breder publiek. Dit opent de deur naar nieuwe kansen en inkomstenstromen. Tijdvooreensite is op zoek gegaan naar de beste e-learning platformen voor MKB’ers. Lees snel verder voor onze selectie.

Wat is een e-learning platform?

Via een e-learning platform kan men online nieuwe vaardigheden leren en cursussen volgen. Het is als een virtueel klaslokaal waar je toegang hebt tot verschillende educatieve bronnen en lesmateriaal. Op zo’n e-learning platform staan vaak lessen over allerlei verschillende onderwerpen. Denk aan grafisch design, geschiedenis, e-commerce, persoonlijke ontwikkeling en meer. Met een e-learning platform kun je op laagdrempelige wijze en op eigen tempo leren. Je bepaalt helemaal zelf wanneer én waar je een training volgt.

Een online platform om jouw kennis te delen

Je kunt e-learning platformen natuurlijk ook gebruiken om jouw eigen kennis te delen met anderen. Wellicht werk je al jaren als freelance fotograaf of webdeveloper en vind je het leuk om anderen de kneepjes van het vak te leren. De meeste online leerplatformen bieden ook ruimte voor ‘niet-professionele’ onderwerpen zoals survival skills, kamerplanten kweken of rappen. Ben jij een echte doe-het-zelver? Dan kan een e-learning platform dé plek zijn om jouw kennis en passie te delen. Lesgeven op een e-learning platform biedt ook voordelen voor jouzelf als expert. Zo kun je jouw online aanhang laten groeien én geld verdienen.

Onze selectie e-learning platformen

Tijdvooreensite is op zoek gegaan naar de beste e-learning platformen voor het MKB. Na het grondig uitpluizen van allerlei leerplatformen, zijn we tot de volgende selectie gekomen:

Udemy

Udemy is een internationaal platform voor online cursussen waarmee men nieuwe vaardigheden kan leren. Met meer dan 200.000 videocursussen over zo’n beetje ieder denkbaar onderwerp biedt Udemy voor ieder wat wils. Udemy is een open platform, wat wil zeggen dat iedereen zich als instructeur kan aanmelden; of je nu universitair geschoold bent of juist self taught. Als ‘instructeur’ heb je de mogelijkheid om jouw professionele netwerk uit te breiden, expertise op te bouwen én geld te verdienen.

Een veelzijdig aanbod aan cursussen

Werk aan je persoonlijke ontwikkeling of boost je carrièrekansen met één van de vele professionele cursussen voor coderen, fotobewerking, contentmarketing en meer. Momenteel telt het platform meer dan 210.000 online videocursussen. Udemy hanteert 13 hoofdcategorieën voor het indelen van de lessen. Deze categorieën lopen zeer uiteen; van marketing tot lifestyle en van fotografie tot boekhouding. De hoofdcategorieën zijn vervolgens weer onderverdeeld in subcategorieën. Zo kan men cursussen vinden op het gebied van geluk, creativiteit, stressbeheersing en leiderschap in de hoofdcategorie 'persoonlijke ontwikkeling’.

Voorbeeld van overzichtspagina cursus Udemy
Overzicht van personal branding cursussen op Udemy

Leergierigen kunnen bij Udemy kiezen uit 2 typen abonnementen. Het persoonlijke abonnement geeft toegang tot 8.000+ cursussen en meer dan 4.000 praktijkoefeningen voor een vast bedrag van zo’n €18 per maand. Het is ook mogelijk om afzonderlijke cursussen te kopen. Men betaalt dan alleen voor de lessen die zij daadwerkelijk gebruiken.

Van welke functionaliteiten profiteer ik als Udemy-instructeur?

Het e-learning platform van Udemy heeft voor instructeurs een aantal voordelen. Met ruim 62 miljoen studenten is Udemy een van ‘s werelds grootste leerplatforms. Dat betekent dat je met jouw online trainingen héél veel mensen kunt bereiken. Door gebruik te maken van ondertiteling (of de audio in het Engels in te spreken natuurlijk) zijn jouw lessen ook te volgen voor niet-Nederlanders. Naast exposure kun je als instructeur met het e-learning platform onder meer jouw professionele netwerk uitbreiden en geld verdienen met elke betaalde inschrijving. Helemaal fijn: Udemy (en de eigen community) is niet te beroerd om je een handje te helpen bij het maken van videocursussen.

Gratis en betaalde videocursussen

Wie aan de slag wil als Udemy-instructeur, kan volledig gratis een account aanmaken. Dit is binnen 2 minuten gepiept. Het plaatsen van cursussen op het e-learning platform is dus kosteloos. Je bepaalt zelf de prijs van je cursus (tussen de $20-200) en ontvangt vervolgens een deel van het bedrag van een verkochte cursus. Het is ook mogelijk om je cursus gratis aan te bieden. Verkoop die plaatsvindt via een instructeurscoupon of een verwijzingslink, levert jou 97% van de netto-inkomsten op. Ontdekt iemand jouw cursus via een Udemy-advertentie of de Udemy-marktplaats? Dan verdien je slechts 37%. Dit betekent dat je bij het verkopen van een cursus t.w.v. €100 nog maar 37 euro overhoudt.

Jouw prestaties inzien en bijhouden

In je eigen dashboard kun je belangrijke statistieken inzien met betrekking tot je prestaties. Denk hierbij aan het aantal ingeschreven studenten, de betrokkenheid en recensies. Zie je dat studenten snel afhaken bij jouw training ‘’cyberveiligheid voor beginners’’? Dan kun je ervoor kiezen om de inhoud ervan te wijzigen of de video nét wat vlotter te editen. Door inzage in jouw prestaties, heb je de mogelijkheid om jouw cursusaanbod te optimaliseren. Via Meest gezochte trefwoorden kom je te weten wat je studenten écht willen leren. Bekijk welke woorden of zinnen studenten gebruiken om cursussen te vinden voor jouw onderwerp en pas jouw lessen hier op aan.

Creëer je eigen landingspagina

Op Udemy kunnen instructeurs hun eigen course landing page vormgeven. Op deze pagina staat een overzicht van jouw lessen, beoordelingen en een biografie van jou als trainer. Ook kan men in één oogopslag zien hoeveel studenten zich hebben aangemeld voor jouw cursussen. Goed om te weten: deze persoonlijke pagina kan op een vrij hoge positie in zoekmachines naar boven komen.

De beste tips & tricks

Het Teaching Center (Engelstalig) van Udemy staat boordevol tips om meer uit jouw cursussen te halen. Denk aan tips voor het opzetten van je opnameruimte, het editen van jouw video’s en het schrijven van scripts. Het ondersteuningsteam is beschikbaar om je tijdens het hele proces te helpen en feedback te geven op testvideo's. Daarnaast is er ook een forum (Udemy Community) waar je op een laagdrempelige manier vragen kunt stellen aan andere instructeurs binnen jouw vakgebied.

De voor- en nadelen van Udemy voor trainers

Als online leerplatform heeft Udemy een aantal voor- en nadelen waar potentiële cursusleiders rekening mee moeten houden. Tijdvooreensite neemt de belangrijkste met je door zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen

  • Enorm cursusaanbod over uiteenlopende onderwerpen
  • Geschikt voor professionele kennisgebieden en hobby’s
  • Het gebruik van Udemy is gratis
  • Handig (Engelstalig) help center
  • Iedereen kan zich aanmelden als instructeur
  • Instructeurs hebben een eigen ‘course landing page’
  • Geschikt voor videocursussen en oefenexamens

Nadelen

  • Als instructeur een Paypal- of Payoneer-account nodig
  • Verkoop die niet plaatsvindt via een promotie voor instructeurs geeft je slechts 37% van de omzet
  • Als professional zit je tussen ‘cowboys’ en leken
  • Het immense cursusaanbod kan tegen je werken

Of men nu meer wilt weten over cryptogeld, videobewerking of het maken van kaarsen: de kans is groot dat op Udemy een goede videocursus te vinden is. Het immense aanbod kan er echter voor zorgen dat jouw cursusaanbod ondergesneeuwd wordt, ongeacht de (vele) subcategorieën. Daartegenover staat de laagdrempeligheid van het platform en de mogelijkheid om inkomsten te genereren met jouw online cursussen.

Skillshare

Skillshare is een online leerplatform met de focus op creativiteit. Je vindt er ruim 34.000 cursussen over allerlei onderwerpen als graphic design, koken, content creatie, marketing en ondernemerschap. Voor zowel beginners als connaisseurs zijn er leerzame lessen beschikbaar. Door als instructeur videocursussen te plaatsen op Skillshare, kun je anderen inspireren en geld verdienen met jouw passie.

Cursussen van creatieve experts wereldwijd

Via Skillshare kunnen mensen hun creativiteit verder ontwikkelen. Op het platform staan duizenden videolessen op het gebied van lifestyle, technologie, business en creativiteit. Deze lessen kunnen in het Engels, Frans, Duits, Portugees of Spaans zijn ingesproken. Nederlandstalige cursussen zul je op Skillshare dus niet vinden. Elke videocursus is ten minste 10 minuten lang en duurt gemiddeld 20 tot 60 minuten. Momenteel telt het e-learning platform circa 800.000 leden en 11.000 docenten.

E-learning platform Skillshare
E-learning platform Skillshare met de focus op creatieve vaardigheden

Niet alle onderwerpen zijn toegestaan op het platform. Skillshare heeft een duidelijke lijst opgesteld van off-limits topics. Hier staan discutabele onderwerpen op met betrekking tot dropshipping, ethisch hacken en zelfverdediging met wapens, maar ook onschuldige topics zoals de verzorging van huisdieren, gaming en sales. Voordat je aan de slag gaat als instructeur bij Skillshare, is het raadzaam om deze lijst door te lezen.

Bij Skillshare betalen studenten niet per cursus, maar een vast bedrag per maand of jaar. Met een lidmaatschap hebben zij onbeperkt toegang tot het volledige aanbod van Skillshare samen met andere functies zoals offline weergave, ondertitels, transcripties en meer. Wie zijn photoshop skills of schrijfvaardigheden wil verbeteren, kan zich eerst aanmelden voor de gratis proefperiode van 7 dagen.

Kwaliteit de norm: de lat voor cursusleiders ligt hoog

Er is één ding dat opvalt aan de videocursussen op Skillshare, namelijk de top notch kwaliteit. Dit geldt voor zowel de productiekwaliteit als de experts. Op het leerplatform loop je een aantal bekende, grote namen tegen het lijf waaronder de Amerikaanse tech-YouTuber Marques Brownlee (bijna 17 miljoen abonnees op YouTube) en filmmaker Jordy Vandeput (meer dan 75.000 volgers op Skillshare).

In de basis is Skillshare een open platform. Iedereen kan zich aanmelden als ‘docent’. Sinds mei 2023 moeten alle nieuwe, beginnende docenten eerst goedgekeurd worden door het team van Skillshare. Voor deze keuring dien je een korte video in te sturen waarin de volgende zaken aan bod komen:

  • Wie je bent;
  • Het onderwerp dat je van plan bent te onderwijzen;
  • Wat leerlingen gaan doen voor de projecten.

Om te beoordelen of iemand in de hoogwaardige pool van instructeurs past, let het team van Skillshare onder meer op de audio-en videokwaliteit, de presenteerstijl en de zelfverzekerdheid waarmee iemand voor de camera staat. Last but not least dient ook de setting in orde te zijn. Een kamer vol rotzooi en afleidingen is geen optimale ruimte voor een videocursus. Het loont dus zeker om wat aandacht te besteden aan de styling van de opnameruimte. Het oog wil immers ook wat.

Dat de productiekwaliteit van de video’s zo goed is, is te verklaren door de hoge eisen die Skillshare stelt aan de uploaders. Zo dient elke video uitstekende audio- en videokwaliteit te hebben én is variatie aan visuele elementen en/of indelingen een must. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van teksten op het scherm, voorbeeldafbeeldingen en het wisselen van camerastandpunten. Statische opnames zijn dus voor Skillshare een no-go. Deze eisen zijn nodig om cursisten een bepaalde kwaliteit te leveren. Bekijk de Class Quality Guidelines voor alle criteria voor video’s.

Inkomsten genereren met Skillshare

Het e-learningplatform Skillshare werkt met een maandelijkse vergoeding. Als docent krijg je royalty's op basis van het aantal minuten dat jouw lessen zijn bekeken plus een verwijzingsbonus voor elke student die je verwijst naar Skillshare. Ook kun je een beloning ontvangen voor engagement. Hoe hoger de betrokkenheid van jouw studenten, hoe hoger de beloning. Voor het uitbetalen maakt Skillshare gebruik van het betalingsplatform Tipalti.De meest bekende betaaloptie via Tipalti is PayPal.

Teacher Stats dashboard

In het Teacher Stats dashboard staat belangrijke informatie met betrekking tot je eigen Skillshare-kanaal. Enkele statistieken die je hier kunt bekijken zijn het totale aantal verdiensten, leerlingen, bekeken minuten en recensies voor al je lessen. Handig!

Voordelen

  • Studenten kunnen betalen middels PayPal én iDEAL
  • Afgekaderde onderwerpen (focus op creatieve topics)
  • Een populair leerplatform met 800.000+ leden
  • Je prestaties inzien via het Teacher Stats Dashboard
  • Skillshare is ook beschikbaar als app
  • Maandelijkse royalty's op basis van het aantal kijkminuten

Nadelen

  • Lessen mogen niet Nederlandstalig zijn
  • Nieuwe cursusleiders moeten eerst goedgekeurd worden
  • Hoge kwaliteitseisen voor de video’s

Kortom; het e-learningplatform Skillshare is met name gericht op pro’s in de creatieve sector met moderne opnameapparatuur in huis. Het is een internationaal platform met meer dan 800.000 leden waardoor je kunt profiteren van een groot bereik. Wie zich onprettig voelt bij het geven van uitleg in het Engels, kan beter uitwijken naar een ander leerplatform. Videocursussen in het Nederlands worden namelijk niet geaccepteerd.

Huddle

Huddle is een volledig Nederlandse tool uit de koker van Internet Marketing Unie(IMU). Met Huddle heb je de mogelijkheid om je eigen online leeromgeving én community te creëren voor jouw online trainingen en programma’s. Iedereen kan het; je hebt hiervoor geen technische kennis nodig.

Een platform exclusief voor jouw online trainingen

Het grote verschil tussen Huddle en bovengenoemde leeromgevingen als Skillshare, is dat dit e-learningplatform volledig draait om jouw content. Met Huddle heb je jouw eigen e-learning omgeving die qua design aansluit bij jouw huisstijl. Jouw online cursussen staan dus niet tussen die van andere experts. Een groot voordeel van Huddle is dat je het kunt integreren in je bestaande website, wat betekent dat je eenvoudig je eigen URL aan Huddle kunt koppelen. Momenteel staan er ruim 3.000 Huddle ledensites op het internet.

Het bouwen van je eigen leeromgeving via Huddle is vrij eenvoudig als we de heren van IMU moeten geloven. Dit bouwen gebeurt allemaal via een dashboard. Een cursus is opgebouwd uit producten, modules en de lessen. De producten zijn als het ware de cursussen die jij aanbiedt. De modules kun je zien als deelonderwerpen. Door deze opbouw is het voor cursisten eenvoudig om snel de training te vinden die voor hen relevant is. Wil je voorkomen dat leergierigen jouw lessen ‘bingen’? Kies dan voor content dripping; het gespreid vrijgeven van modules en lessen. In jouw dashboard stel je eenvoudig in wanneer welke content vrijkomt. Dit kan bijvoorbeeld op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis.

Kies voor een openbaar of afgeschermd leerplatform

Wat toegankelijkheid betreft, hebben trainers en coaches met de e-learningsoftware van Huddle zelf de touwtjes in handen. Zo kun je ervoor kiezen om jouw leeromgeving volledig openbaar te maken en zelfs te laten indexeren door Google (goed voor je SEO). Je kunt je Huddle ook alleen voor leden, volledig achter gesloten deuren houden. Gedeeltes afschermen is ook mogelijk. Dit kan onder meer gedaan worden door het toekennen van
verschillende toegangsniveaus aan jouw lessen.

Huddle maakt leren leuk

Ter stimulatie voor de cursisten heeft IMU Gamification toegepast. Dit betekent dat jij de mogelijkheid hebt om challenges of toetsen in de cursus te verwerken. Op deze manier kunnen leden zien of ze de stof voldoende beheren. Ook voor jou als ‘docent’ hebben deze spelelementen toegevoegde waarde. Je kunt namelijk zien met welke onderdelen jouw leden eventueel moeite hebben en je les hier op aanpassen. Middels leaderbord en trofeeën kun je de motivatie van je leerlingen nog een tikkeltje opkrikken. Ook handig:
dankzij de voortgangsindicator kunnen leden hun voortgang per programma inzien en na inlog verder gaan waar ze gebleven zijn.

Drie abonnementsvormen voor instructeurs

Het e-learningplatform Huddle komt met drie abonnementsvormen. Het goedkoopste abonnement (€19 per maand) biedt coaches toegang tot de basis functionaliteiten. Ook zit er een limiet op het aantal leden. Het premium pakket (€49 per maand) geeft je toegang tot net wat meer features (o.a. challenges, content dropping) en e-learning trainingen. Wie het maximale wil halen uit zijn online leeromgeving, kan kiezen voor het Ultimate pakket van €125 per maand. Dit abonnement kent vrijwel geen beperkingen. Elk abonnement is 14 dagen gratis uit te proberen.

Voordelen

  • Jouw eigen leerplatform; geen concurrentie met andere instructeurs
  • Huddle is een volledig Nederlandse software
  • Interessante leertools als challenges, leaderboard en quizzen
  • Gratis Huddle app voor leden
  • Kies voor openbaar of (deels) afgeschermd
  • Koppeling mogelijk met betaalsystemen (ook iDEAL)

Nadelen

  • Je verliest al je leden indien je jouw Huddle abonnement opzegt
  • Prijskaartje kan voor kleine ondernemingen onaantrekkelijk zijn
  • Huddle biedt géén video-hosting; video's moeten vanaf Youtube of Vimeo worden ingevoegd

Het allesomvattende leerplatform van Huddle biedt een unieke combinatie van community plus e-learning. De focus ligt voornamelijk op engagement, de verbinding met je leden. Ben je op zoek naar een platform die je kunt integreren met je bestaande website, waar enkel jouw content in de spotlight staat? En hecht je waarde aan Nederlandstalige support? Dan is Huddle van IMU een prima keuze. Daartegenover staat wel dat de software van Huddle met een vrij pittig prijskaartje komt. Dit kan een obstakel vormen voor kleine ondernemingen. Ook indien je jouw cursussen gratis of voor een zeer betaalbaar prijsje wilt aanbieden, kan het een opgave zijn om de kosten eruit te halen.

Een website als toegangspoort naar het e-learningplatform

Heb je een eigen website voor jouw coachingspraktijk? Een website waar jij jezelf als expert in jouw vakgebied presenteert? Dan leent deze website zich natuurlijk goed om de digitale leeromgeving met jouw lessen hier aan de man te brengen. Nog geen eigen website of is je huidige site sterk verouderd? Tijdvooreensite kan jou helpen. 

Binnen een week maken wij jou blij met een moderne, responsive website voor jouw onderneming. En dat voor een zeer vriendelijk prijsje. De website koppelen we aan een (door ons zelf ontwikkeld) gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem. Hierdoor kun je kleine aanpassingen gemakkelijk zelf doen. Kom je er even niet uit? Dan kun je ons altijd bellen of mailen. Bekijk alle onderdelen van ons website pakket of vraag direct een gratis demo aan. Deze demo is geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast!

Gratis demo website

Terug naar overzicht