Snel hoog in Google

Hoe lang duurt het voordat ik in de Google top 10 sta?

Door Daan van Dijk, 

Vindbaarheid Tips, SEO en Google

Je nieuwe website is online en je wilt natuurlijk gevonden worden.

Wij krijgen vaak de volgende vragen:

  • “Hoe lang duurt het voordat ik op nummer 1 sta in Google?”
  • “Waarom sta ik nog niet op de eerste pagina?”
  • “Kunnen jullie beloven dat ik bovenaan in de zoekresultaten kom te staan?”

Dit zijn logische en vooral ook hele goede vragen. Wij hebben de hoogste positie natuurlijk altijd in ons vizier, en maken de websites altijd technisch geoptimaliseerd zodat hoog scoren met onze websites zo makkelijk mogelijk wordt. Een schone code zonder onnodige scripts en een sterke structuur werken hier aan mee. Er is van alles te doen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) om dit verder waar te maken. Maar de praktijk is vaak altijd net iets anders, net ietsje meer onvoorspelbaar.

Wanneer sta in hoog in Google?

Het antwoord op de vraag ‘hoe lang duurt het voordat ik rank in Google?’ was langere tijd heel simpel: geen idee. Er was nooit écht een touw aan vast te knopen. Er valt aan te werken en er zijn zeker trucjes die je kunt toepassen (en dat doen wij natuurlijk ook als wij de pagina’s bouwen). Maar er zijn gewoon zo veel verschillende factoren die een rol spelen, dat een concreet antwoord geven niet te doen was.

Gelukkig is dat nu wel anders! Bij Ahrefs hebben ze een onderzoek gedaan naar de gemiddelde tijd die het nodig heeft voor een site om in de top 10 bij Google te verschijnen. Laten we daar even induiken, zodat we wat dingen duidelijk kunnen maken.

Want het is gewoon (bijna) niet mogelijk om binnen een dag, een week of zelfs een maand de hoogste positie in Google te kunnen claimen voor een bepaald zoekwoord. Waarom dat is, lees je hieronder. Hopelijk kunnen we zo het een en ander uitleggen zodat jullie kunnen werken aan dat mooie doel: die heerlijke nummer 1 positie innemen met een prachtige website!

Onderzoeksconclusies Google zoekresultaten

Uit het Ahrefs-onderzoek bleek het volgende:

Het duurt gemiddeld langer dan twee jaar voordat een aangemaakt pagina in de top 10 van Google verschijnt. Slechts 22% van de gemeten websites die in de top 10 van de zoekresultaten staan, zijn jonger dan een jaar. En de nummer 1? Die zijn volgens het gemiddelde vaak bijna 3 jaar oud! Net iets meer dan 1% van de pagina’s die op nummer 1 staan zijn nog geen jaar oud. Dat zijn er niet veel…

…Maar er komt meer bij kijken. Slechts 5,7% van de nieuwe pagina’s staan binnen een jaar binnen in de top 10. En om dingen nog verder op te helderen: pagina’s die op hele populaire zoekwoorden proberen te scoren, komen bijna nooit in de top 10 te staan. Van de pagina’s die gevonden willen worden op zoekwoorden met meer dan 50.000 zoekopdrachten per maand, komt slechts 0,3% in de top 10 terecht. 

Populaire zoektermen

Wat blijkt dus: het is makkelijker om met de minder populaire zoektermen (minder dan 1000 zoekopdrachten per maand) te scoren dan met de populaire zoektermen. 

Het komt er op neer, dat 95% van de nieuwe pagina’s langer dan een jaar nodig hebben om in de top 10 van Google terecht te komen. En de meeste pagina’s die dit wel doen, hebben (naast heel veel SEO kennis en heel veel moeite) tussen de 2 en 6 maanden nodig.

Ons advies? Maak het jezelf makkelijker!

Wat wij aanraden? Richt niet op de algemene zoekwoorden zoals ‘voetbal’, ‘theater’ of ‘loodgieter’, maar eerder op ‘voetbalclub senioren Haarlem’, ‘Theatergroep kinderen Den Haag’ of ‘loodgietersbedrijf Amersfoort’. Het is makkelijker om je te onderscheiden op zulke specifieke zoekopdrachten. Zo maak je meer kans om relatief snel hoog in Google te belanden!

We hopen dat dit het een en ander duidelijk maakt. Wij hebben de websites zo gebruiksvriendelijk gemaakt, zodat jullie makkelijk aanpassingen kunnen maken en zo veel mogelijk kunnen doen om hoger te komen in Google.

Kom je er niet uit? Wij kunnen altijd helpen met het verhogen van de vindbaarheid.

Of vraag een offerte aan

Terug naar overzicht