Hoe maak ik een website? Middels sitebuilder, template of maatwerk

Zelf een website maken: hoe doe je dat?

Door Angela Lanser, 

Webdesign en Uitleg CMS en Vormgeving

Of je nu een loodgieter of horecaondernemer bent; jouw potentiële klanten beginnen hun zoektocht vaak online. Een zakelijke website is dus een must. Wie een eigen website voor zijn bedrijf wil, heeft over het algemeen drie opties: helemaal zelf vormgeven middels een sitebuilder, gedeeltelijk zelf óf een site op maat laten maken door een webbureau. Tijdvooreensite neemt alle opties uitgebreid met je door.

Zelf website maken middels een sitebuilder

Er zijn verschillende sitebuilders op de markt waarmee je helemaal zelf jouw website kunt vormgeven. De meest bekende websitesoftware is WordPress. WordPress biedt keuze uit honderden aanpasbare thema's (zie afbeelding 1) die je van top tot teen kunt customizen. Middels een drag-and-drop systeem kun je elementen eenvoudig naar een pagina verslepen en neerzetten.

Zelf website maken met Wordpress theme
Afbeelding 1: Honderden beschikbare WordPress thema's

Zelf een website maken met WordPress? Dan krijg je een aantal basisfunctionaliteiten tot jouw beschikking. Omdat elke gebruiker andere wensen en behoeften heeft, zijn niet alle denkbare features inbegrepen. Met zogeheten plugins (gratis of betaald) kun je meer geavanceerde functionaliteiten aan je website toevoegen. Denk hierbij aan functionaliteiten zoals bloggen, nieuwsbrief integratie, live chat en online boeken. Ook de sitebuilder Wix kent soortgelijke extra functies buiten het ‘’hoofdpakket’’ om.

Niet alleen een kwestie van thema's customizen

Kennis van codering of programmeren is niet nodig om tot je droomwebsite te komen. Echter is enige kennis van hoe websites in elkaar steken wel noodzakelijk. Een website bouwen is namelijk geen kwestie van een good looking design kiezen en wat foto’s erin knallen. Er komen ook technische zaken om de hoek kijken. Wie een website maakt middels een sitebuilder als WordPress, moet zelf aan de slag met onderhoud, hosting en SSL-beveiliging. Daarbij kan het een lastige opgave zijn om de juiste (veilige) plugin te vinden in het bos van bijna 60.000 (!) plugins.

Voordelen van sitebuilders

 • Onbeperkte design opties
 • Geen enkele programmeerkennis nodig
 • Goedkope basispakketten beschikbaar
 • Zelf de touwtjes in handen

Helemaal zelf website maken: de nadelen

 • Geavanceerde functionaliteiten niet inbegrepen
 • Plugins kunnen elkaar tegenwerken of de website traag maken
 • Website from scratch maken kost veel tijd
 • Vaak geen persoonlijke support mogelijk
 • De grote hoeveelheid templates en customize opties kan voor keuzestress zorgen
 • Onderhoud komt voor eigen rekening
 • Zelf zorg dragen voor hosting en SSL

Kies een kant-en klaar website template

Begint het jou te duizelen bij het zien van 500+ aanpasbare templates? Dan is een kant-en klaar website template een goede optie. Je krijgt een sjabloon waarmee het uiterlijk van je website bepaald wordt. Het overkoepelende design staat hierbij vast. Zie een kant-en klaar website template als een nieuwbouwhuis die je alleen nog even hoeft in te richten. Door het plaatsen van eigen meubels, planten en accessoires creëer je een huis die naar jouw smaak is. Als we dit vertalen naar een website, betekent dit dat je kleine vormgevingsaspecten kunt wijzigen (kleuren en lettertypen) zodat de website nauw aansluit bij jouw huisstijl. Daarbij bepaal je zelf welke functionaliteiten je op welke pagina’s gebruikt.

De basis is voor je vastgelegd waardoor je niet vanaf 0 hoeft te beginnen.

Hoe maak ik een website met vast website template? Er zijn een aantal bedrijven die dit type website template aanbieden. Tijdvooreensite is hier een van. Tijdvooreensite biedt een handjevol moderne, responsive templates. Stuk voor stuk technische hoogstandjes boordevol functionaliteiten. In tegenstelling tot bij vele sitebuilders zijn er bij Tijdvooreensite géén geavanceerde features die buiten het standaardpakket vallen. Zo kun je zelf een website maken met o.a. een blogmodule, formulieren, social media buttons, FAQ en nieuwsbrief integratie. Is een bepaalde functionaliteit nu niet relevant voor je onderneming? Dan kun je de feature altijd op een later moment inschakelen. Hierdoor kun je zelf een website maken die aansluit bij jouw bedrijf; zowel in het nu als in de toekomst.

Lekker snel online en weinig vulwerk

Dankzij het afgekaderde website template kun je snel knopen doorhakken en ben je binnen no-time online. Het team van Tijdvooreensite zet de website zo volledig mogelijk voor je klaar. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is het ontwerp vullen met teksten en afbeeldingen. Daarbij heb je redelijk veel vrijheid.

Voordelen afgekaderd website template

 • Geen enkele programmeerkennis nodig
 • Je nieuwe website kan binnen een week live
 • Zelf weinig tijd kwijt aan het opzetten van je site
 • Geen keuzestress door beperkte designmogelijkheden
 • Bij Tijdvooreensite heb je uitstekende support
 • Eén vaste prijs; geen premium pakketten of upgrades
 • Website voorzien van SSL-certificaat en groene hosting

Minpunten bij een website template

 • Beperkte design opties
 • Relatief hoge opstartkosten
 • Niet geschikt voor e-commerce (altijd maatwerk voor nodig)

Maatwerk website laten bouwen

De laatste optie om een website te maken is een maatwerkoplossing. Een maatwerk website is echt wel ‘different cook’ in vergelijking met een template website. Bij maatwerk wordt een website van A tot Z ontworpen door een designer, geheel op basis van jouw wensen. Vervolgens wordt de site gebouwd door een developer. Er komt dus géén vooraf gekozen design thema aan te pas. Loop jij helemaal warm voor foto’s met afgeronde hoekjes, flitsende animaties of vlinders die door het scherm vliegen? Bij een website op maat zijn de designmogelijkheden eindeloos. The sky is the limit. Of beter gezegd: jouw budget is the limit. Maatwerk websites zijn met name interessant voor bedrijven met zeer specifieke wensen m.b.t. design, functionaliteiten en gekoppelde systemen. Denk hierbij aan e-commerce bedrijven of multinationals met een dik eisenpakket.

Een website maken uitbesteden aan een professioneel bureau? Op het internet zijn honderden professionele webbouwers te vinden die maatwerkoplossingen bieden. De kosten voor een website op maat kunnen erg variëren. Voor €3.000 heb je een mooie, unieke website zonder al te complexe technische functionaliteiten. Grootschalige webbureau's met verschillende specialisten in huis rekenen al gauw een paar duizend euro meer. Het is goed om te weten dat veel webbouwers het content management systeem (CMS) van WordPress gebruiken voor hun maatwerk sites. Dit heeft zowel positieve als negatieve gevolgen voor jouw zakelijke website. Het is daarom raadzaam om vooraf te checken welk CMS een webbureau hanteert.

Behoefte aan maatwerk? Met ons moederbedrijf DudeSquare maken we custom made websites en webshops voor grote én kleine bedrijven.

Een perfect-fit van functionaliteiten & vormgeving

Een maatwerk website laten maken door een webbureau heeft meer voordelen dan de perfect match met jouw eisenpakket alleen. Wanneer je specifieke functionaliteiten nodig hebt, zorgt een custom website ervoor dat je specifieke eisen van het begin af aan correct geïmplementeerd worden. Overbodige functies die de code van je website vervuilen en trager maken, zijn er niet. Je hebt alleen de opties op je website die je daadwerkelijk zult gebruiken. En hoe minder irrelevante features, hoe gemakkelijk het beheer van je website is. Wil je de functionaliteiten toch uitbreiden? Dan is dit vaak eenvoudiger te realiseren dan bij een template website.

Een maatwerk website groeit mee met je onderneming

Houd rekening met een langdurig traject

Een maatwerk website is niet binnen één dag gebouwd. Ieder tierelantijntje en functionaliteit moet custom in elkaar worden gezet. Om uiteindelijk tot jouw droomwebsite te komen, moet een aantal stappen doorlopen worden. Het begint bij een briefing (eventueel een persoonlijk gesprek) waarin zaken als jouw wensen, doelgroep en doelstelling aan bod komen. Na de briefing volgt een uitgebreide ontwikkelfase waarin het webbureau aan het werk wordt gezet. Is de website zo goed als klaar? Dan is het tijd voor een grootschalige testfase om te checken of alles naar behoren werkt. Een paar maanden later is het dan ein-de-lijk tijd voor de oplevering. Jouw website is live!

Gemiddeld neemt de ontwikkeling van een maatwerk website 2 tot 3 maanden in beslag.

Alle bovengenoemde stappen maken dat een maatwerk website een een langdurig traject is. Wil je binnen een paar weken live? Dan ben je beter af met een standaardoplossing.

Voordelen website maken uitbesteden

 • Een onderscheidend online visitekaartje
 • 100% volgens jouw specificaties en wensen
 • Meer flexibiliteit dan met een website template
 • Webshop mogelijkheden
 • Je website bevat alleen de opties die je nodig hebt; wat het beheren eenvoudig maakt
 • Geen onnodige code wat leidt tot snellere laadtijden

Nadelen maatwerk website

 • Elke design of functie aanpassing kost werk en geld
 • Een maatwerk website is prijzig
 • Lange doorlooptijd

Kies jij voor een website template of maatwerk?

Op de vraag ‘’Hoe maak ik een website?’’ is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Een maatwerkoplossing is niet per definitie beter dan een (kant-en-klaar) website template en vice versa. Welk type website voor jouw onderneming de beste keuze is, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan jouw budget, eisenpakket en beschikbare tijd.

Ben je op zoek naar een website die 100% voldoet aan het plaatje dat je in gedachten hebt? Hecht je veel waarde aan flexibiliteit en onderscheidend vermogen? In beide situaties is maatwerk de beste optie. Mits het budget dit toelaat. Kies voor WordPress of een andere sitebuilder als je een moderne site wilt creëren zonder al te ingewikkelde functionaliteiten. Tot slot is een kant-en-klaar website template de beste keuze voor ondernemers die geen tijd/budget hebben voor langdurige trajecten en daarbij voldoende hebben aan een online visitekaartje (géén e-commerce).

Benieuwd naar wat Tijdvooreensite voor jou kan betekenen? Vraag vrijblijvend een gratis demo aan. Binnen een week krijg je een voorbeeld website in je mailbox, volledig in jouw huisstijl.

Ik wil een gratis demo Meer info websitepakket

Terug naar overzicht