google alerts instellen

Bespaar zoekwerk met Google Alerts

Door Angela Lanser, 

Uitleg Google, Content en Bloggen

Wie op de hoogte wil blijven van een bepaald onderwerp, kan het internet afstruinen naar relevante nieuwtjes. Maar het kan een stuk eenvoudiger: met Google Alerts krijg je deze content in je schoot geworpen. In dit blog lees je wat Google Alerts is en hoe je hier slim gebruik van maakt.

Altijd bovenop het laatste nieuws

Met de gratis tool Google Alerts kun je e-mails ontvangen zodra voor jou relevante artikelen verschijnen in het zoeknetwerk van Google. Je bepaalt helemaal zelf waarover je op de hoogte wilt worden gehouden. Je kunt bijvoorbeeld alerts instellen voor je eigen bedrijf om jouw online reputatie te monitoren. Daarnaast is het een handige tool voor inspiratie voor je blogs en nieuwsberichten. Zijn er nieuwe ontwikkelingen of trends binnen jouw vakgebied, dan ben je hiervan direct up-to-date. 

Stel, je houdt een techblog bij. Dan kun je alerts instellen voor termen zoals ‘slimme bril’, ‘iPhone X’ en vele andere gadget-gerelateerde onderwerpen. Door Google Alerts aan te maken voor deze termen, kun je razendsnel op actuele ontwikkelingen inspringen met je content en zo je concurrenten een stapje voor zijn. Ook bij Tijdvooreensite maken we gebruik van Google Alerts!

Al met al is de tool handig voor je business, maar je kunt natuurlijk ook alerts instellen voor privé gebruik. Misschien ben je wel enorm fan van Harry Styles, voetbalclub Real Madrid of een Nederlandse acteur. Stel simpelweg een alert in en je mist geen enkele smakelijke roddel of nieuwtje.

Google Alerts instellen

Het instellen van Google Alerts is vrij eenvoudig. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe je dit doet. Goed om te weten: je hebt geen Google-account nodig om Google Alerts te gebruiken! 

  1. Ga naar de website van Google Alerts.
  2. Geef in het vak bovenaan een onderwerp of specifieke term op dat je wilt volgen.
  3. Via Opties weergeven kun je indien gewenst je voorkeuren wijzigen. Denk hierbij aan zaken zoals hoe vaak je meldingen wilt ontvangen en in welke taal de berichten moeten staan.
  4. Klik op de button Melding maken. 
Google Alert instellen

Zodra Google een item op het spoor is dat overeenkomt met jouw ingevoerde melding, ontvang je hiervan een e-mail. Je kunt via de website van Google Alerts op ieder moment je meldingen bewerken. Op deze manier kun je bestaande meldingen gaandeweg finetunen om relevantere resultaten te krijgen. Daarnaast kun je ten alle tijden Google meldingen uitschakelen.

Tips voor jouw Google Alerts

Wie Google Alerts voor het eerst gebruikt, zal wellicht wat moeite hebben met het bedenken van goede termen. Kies je te brede woorden (of woorden met meerdere betekenissen), dan krijg je veel spam voorgeschoteld. In dat geval moet je diep graven voor de écht relevante content. Te specifieke woorden leveren wellicht weer te weinig resultaat op. We geven je een aantal tips om het maximale te halen uit de tool Google Alerts:

  • Door termen tussen dubbele aanhalingstekens te zetten creëer je specifieke meldingen. Je ontvangt dan enkel meldingen van artikelen waarbij deze termen exact naast elkaar staan.
  • Om irrelevante alerts te voorkomen, kun je het minteken inzetten. Je voegt dan als het ware een uitsluitingswoord toe. Een voorbeeld: zet -vacature achter het trefwoord als je meldingen over je concurrent wilt ontvangen, met uitzondering van hun nieuwe vacatures.
  • Om het overzicht in je mailbox te bewaren, is het raadzaam om verschillende mapjes aan te maken waar je de meldingen in kunt zetten.
Terug naar overzicht