Nieuwe trends in webdesign 2020

5 webdesign trends voor 2020

Door Angela Lanser, 

Webdesign en Nieuws Tips en Vormgeving

Een nieuw decennium is aangebroken. Wat betekent dat voor de designtrends in websiteland? In dit blog laten wij je vijf webdesign trends voor 2020 zien die je ook als niet-designer kunt toepassen op je eigen website.

1. Kleur, kleur en nog eens kleur

Ben je dol op felle kleuren of is jouw huisstijl heel kleurrijk? Dan komt de bold colors trend voor jou als geroepen. Ga los met opvallende kleuren als knalblauw, dieprood of neon geel. Deze kleuren kun je toepassen in verschillende elementen van je website, zoals de achtergrond, buttons of footer. Dergelijke knalkleuren kun je ook terug laten komen in bijvoorbeeld jouw foto’s om zo meer eenheid te creëren.

Tip: Ben je op zoek naar een passend kleurenpalet voor die ene knalkleur op jouw website? Op het internet zijn diverse tools te vinden die matchende kleurenschema’s voor je genereren. De website ColorSpace is hier een goed voorbeeld van. Voer simpelweg één kleurcode in en de tool genereert direct meerdere kleurenpaletten die hier perfect bij passen.

2. Minimalistisch design

Minimalistische designs waren in 2019 ook al trending en dit jaar gaan veel websites nog steeds voor minimalisme en rust. Gaat dat dan wel samen met bold colors? Zeker! Een minimalistische webdesign is niet per definitie klinisch wit. Het draait met name om een ontwerp zonder te veel verschillende elementen of poespas. In de praktijk kom je dan uit op een website met een slimme en eenvoudige structuur. 

3. Bold lettertypes

Grote, dikgedrukte letters zijn helemaal hot en maken in 2020 een echte opmars. Het is een manier om direct iemands aandacht te verleggen naar de belangrijkste boodschap. Je ogen vallen nu eenmaal sneller op een vetgedrukt woord dan wanneer deze in een dun lettertype zou staan. Met bold lettertypes breng je eenvoudig op visuele wijze een hiërarchie aan. Deze hiërarchie verdwijnt wel als sneeuw voor de zon indien bold fonts te veel worden toegepast. Gebruik bold lettertypes om deze reden dan ook vooral voor korte stukken tekst of (sub)koppen. Less is more is hier het motto. Enkele gratis lettertypes (Google Fonts) die op dit moment populair zijn: Work Sans, Libre Franklin en Raleway. Deze kun je ook kiezen in het CMS van Tijdvooreensite!

4. Video headers

Het gebruik van video werd in 2019 al door steeds meer webdesigners geïmplementeerd, maar in 2020 zul je korte ‘video clips’ steeds vaker terugzien. Van kledingmerken tot hippe start-ups en van restaurants tot designbureau’s; elk soort bedrijf doet mee aan deze trend. Vaak wordt in de header (slider) van een website een afbeelding geplaatst, maar deze kun je ook vervangen voor een aantrekkelijke headervideo. Video’s zijn echte sfeermakers en geven een dynamische touch aan een website. Ook jouw bezoekers laten weten wat jij in je mars hebt? Show, don’t tell! 

Video headers maken met Tijdvooreensite: In dit blogitem lees je meer over de videoslider in het CMS van Tijdvooreensite en waar je eventueel gratis stock video’s kunt downloaden.

5. Verticaal beeld

Op het gebied van fotografie winnen verticaal-georiënteerde foto’s sterk aan populariteit. Deze trend komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is te linken aan het stijgende gebruik van smartphones. Steeds vaker bezoeken mensen een website of een social media-platform via hun smartphone. Bedrijven spelen hier op in door hun afbeeldingen meer af te stemmen op mobiele apparaten. Dat betekent méér foto’s in portretstand in plaats van ‘landscape mode’. Dit brengt als voordeel mee dat je foto’s meer diepte kunt geven. Moet je dan al jouw horizontale foto’s vervangen voor een verticaal exemplaar? Het antwoord is nee. Bekijk per pagina op welke plekken een verticaal beeld goed tot zijn recht komt, óók op desktop. De mobile first gedachte is goed, maar je moet de desktopgebruiker niet uit het oog verliezen.

Eigen website updaten

Heb je inspiratie gekregen en sta je te trappelen om één van de trends toe te passen op je eigen website? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je bij het creëren van een 2020-proof website!

Ik wil hulp bij mijn 2020-proof website

Terug naar overzicht