Welke anti-spam software gebruikt Tijdvooreensite

Jouw website beveiligen tegen spam

Door Angela Lanser, 

Functionaliteiten en Uitleg Formulier en Tijdvooreensite

Een formulier op je website is essentieel als het gaat om conversie optimalisatie. Niet gek dus dat je op elke website wel een offerte- of bestelformulier tegenkomt. Formulieren zijn niet alleen populair bij website eigenaren. Ook spambots lopen hier warm voor. Het zorgt bij veel ondernemers voor een uitpuilende mailbox vol spamberichten. Enorm vervelend, maar er is iets aan te doen. Bij Tijdvooreensite gebruiken we drie verschillende methodes om spam te verminderen: Recaptcha, een honeypot en timestamp.

Spam voorkomen met Google Recaptcha

reCAPTCHA is een systeem dat is ontwikkeld door Google als maatregel om spam via formulieren tegen te gaan. Door middel van reCAPTCHA kan achterhaald worden of de websitebezoeker die het formulier invult, een mens is en geen bot. Het bekendste voorbeeld van de beveiligingsmaatregel is het ‘ik ben geen robot vinkje’. Ken je die irritante plaatjes nog waarbij je verkeersborden, zebrapaden en voertuigen moest aanklikken? Ook dat is reCAPTCHA. Deze vorm van verificatie komt (gelukkig) steeds minder voor.

Website eigenaren kunnen de ‘strengheid’ van de Google Recaptcha zelf instellen. Bij Tijdvooreensite hanteren we de strengste instellingen om spam te weren. Tijdvooreensite maakt gebruik van de tweede versie van reCAPTCHA. Bij deze versie kan men kiezen voor de welbekende checkbox of een onzichtbare Recaptcha badge (zie afbeelding 1). Voor de ''onzichtbare'' reCAPTCHA-badge hoeft de gebruiker niet op een selectievakje te klikken. Het beoordelen van het klikgedrag gebeurt in dit geval op de achtergrond.

Onzichtbare Google Recaptcha voorbeeld
Afbeelding 1: Onzichtbare Google Recaptcha op de site van Live in Liberty
‘’Dankzij de Google Recaptcha wordt gemiddeld 90% van de inzendingen geblokkeerd en aangemeld als spam.’’

Van reCAPTCHA is tevens een derde versie beschikbaar, echter kiest Tijdvooreensite heel bewust om deze vooralsnog niet te gebruiken. Dit heeft te maken met de hogere kans op blokkade van echte mails (van mensen) die bij reCAPTCHA v3 aanwezig is.

Klant bij Tijdvooreensite? Check hier hoe jij een reCAPTCHA toevoegt aan je formulier.

Spambots om de tuin leiden met honeypot

Een andere methode om formulieren op je website te beschermen tegen spam, is een honeypot. Je kunt de honeypot zien als een valstrik voor spambots. Er worden extra tekstvelden toegevoegd in het formulier die niet zichtbaar zijn voor de gebruiker. Alleen bots kunnen deze tekstvelden zien. Als een spambot dit veld invult en probeert te versturen, wordt de mail direct geblokkeerd. Het voordeel van honeypots is de hoge mate van trefzekerheid. De kans op valse waarschuwingen is hier klein. Daar kunnen veel anti-spam software nog een puntje aan zuigen.

Voor WordPress zijn er diverse plugins beschikbaar (zoals Contact Form 7 Honeypot) die verborgen velden aan contactformulieren toevoegen. Ook bij Tijdvooreensite passen we de honeypot-methode toe om spambots te misleiden.

‘’Geen enkele anti-spam software is 100% nauwkeurig. Hoe goed de meeste spam detectietechnologieën ook zijn, bots worden steeds een tikkeltje slimmer. Hierdoor blijft er altijd een kans bestaan dat jij als websitebeheerder een spambericht binnenkrijgt.’’

Minder spam in je mailbox met timestamp

Naast Honeypot en de Recaptcha maakt Tijdvooreensite gebruik van een timestamp om spam te weren. Een timestamp is een veelgebruikte spam detectie tool met een uiterst simpel concept. De tool houdt bij hoeveel tijd er zit tussen het inladen van de pagina en het verzenden van het formulier. Zit hier zeer weinig tijd tussen (denk aan milliseconden)? Dan wordt dit gezien als een actie van een bot. Het idee is dat een mens een stuk langer de tijd nodig heeft om een formulier in te vullen en te versturen. De timestamp zorgt er vervolgens voor dat de mail niet in jouw mailbox terecht komt.

Betaalbare website met spambeveiliging

Toe aan een (nieuwe) website voor je bouwbedrijf, horecazaak of eigen praktijk? Een website die veel kan en voorzien is van goede spambeveiliging? Dan zit je met Tijdvooreensite helemaal goed. Wij hanteren een vaste prijs van €649,00. Voor dit bedrag krijg je een compleet website pakket met alle functionaliteiten die jij als ondernemer nodig hebt. Van een handige blogmodule tot fotoalbums en formulieren. Gebruik je een reserveringssysteem? Geen probleem. Wij dragen zorg voor de integratie.

Meer weten over het website pakket

Terug naar overzicht