Foto's voor op jouw website

Door Daan van Dijk, 

Uitleg Foto's, Tips en Afbeeldingen

Je hebt net een mooie nieuwe website laten maken die klaar is om gevuld te worden. Voor de teksten heb je al een goede tekstschrijver gevonden en de foto’s voor de website maak je zelf wel even. Bij deze laatste stap gaat het vaak mis. Het gebruik van goede foto’s op je website die aansluiten bij jouw doelgroep is essentieel om bezoekers te laten converteren. Daarnaast moet een foto scherp, goed belicht en ook niet onbelangrijk: rechtenvrij zijn.

Waarom zijn goede foto's op de website belangrijk?

Een bezoeker moet zich thuis voelen op jouw website, anders is hij snel weer vertrokken. Met de keuze van het juiste beeld kan je de bezoeker grijpen. Daarnaast zegt een foto vaak meer dan 1.000 woorden. Heb je een webshop? Zorg dan dat de resolutie hoog genoeg is zodat de bezoeker kan inzoomen om de details van het product te bekijken.

Hoe kom je aan goede website foto's?

Zelf foto's maken

Natuurlijk kan je de website foto's zelf maken. Op deze manier blijven de kosten beperkt en kom je in het bezit van unieke foto’s die nergens anders op het internet zijn terug te vinden. Helaas is het zelf maken van foto's voor op de website niet voor iedereen weggelegd, fotograferen is namelijk een vak.

Professionele fotografie

Kan je niet goed fotograferen? Dan zou je eens kunnen overwegen om een fotograaf in te huren. Een fotograaf kan wèl die scherpe en unieke foto's maken die goed belicht zijn. Deze oplossing is echter wel kostbaarder en zal meer tijd in beslag nemen.

Stockfoto websites

Een andere manier om aan foto’s te komen is om beeld aan te schaffen via zogenaamde stockfoto websites. Dit zijn websites waar fotografen hun werk uploaden en te koop aanbieden. Er zijn ook websites die deze dienst gratis aanbieden. Deze foto’s kan je na betaling direct downloaden en op jouw website plaatsen. Het nadeel van deze stockwebsites is dat je niet de enige bent die de foto’s gebruikt. Populaire foto’s zie je bijvoorbeeld vaak terug komen op meerdere websites.

Links naar stockfoto websites: 

Rechtenvrije afbeeldingen

Het laatste alternatief is het zoeken naar foto’s via bijvoorbeeld Flickr of Google. Helaas mag je hier alleen de licentievrije foto’s gebruiken voor jouw website. Het is niet toegestaan om afbeeldingen uit google of van andere websites te gebruiken zonder dat de eigenaar van de foto daarmee instemt. In google is een optie om op rechtenvrije foto's te selecteren; zoek op een bepaald zoekwoord, klik op 'Afbeeldingen' en vervolgens op 'Tools'. Bij gebruikersrechten kun je op foto's in google filteren die gelabeld zijn voor hergebruik, deze kun je gratis gebruiken.

Tips voor het gebruik van foto's op jouw website

  1. Kies een foto met kleuren die bij jouw huisstijl, doelgroep en het onderwerp past.
  2. Zorg voor scherpe foto’s met een goede belichting.
  3. Wees niet snel tevreden als je zoekt naar beeld. Het aanbod is overweldigend.
  4. Snijd de afbeelding op maat, en geef een beschrijvende bestandsnaam voordat je deze op de website plaatst.
  5. Zorg voor een eenduidige uitstraling van het beeldmateriaal. De website oogt anders rommelig.
  6. Gebruik niet te veel beeld. Overvloed leidt af van het doel van jouw website.
  7. Gebruik altijd een alternatieve beschrijving (alt-tag) bij het beeld. Zoekmachines weten dit te waarderen.

Nog vragen? Neem dan contact met ons op


Terug naar overzicht