Tips voor afbeeldingen

Over afbeeldingen

Een website wordt er een stuk leuker op als er ook wat te zien is. Foto's en illustraties ondersteunen je tekst, geven een indruk van je bedrijf en trekken bezoekers over de streep. Maar niets zo jammer als lelijke, onscherpe of te kleine afbeeldingen. Hou daarom een paar belangrijke tips in het achterhoofd.


Afbeeldingen op maat

Voor het beste resultaat is het verstandig om afbeeldingen altijd eerst naar het juiste formaat en de juiste resolutie te verwerken voordat je ze op je website plaatst. Zo voorkom je slordig beeld of een onnodig langzame website. Je kunt hiervoor een eenvoudige fotobewerker gebruiken zoals Paint, met dit nadeel dat je hier de resolutie niet kunt aanpassen. Dat kan wel in Adobe Photoshop. Online kun je ook genoeg websites vinden waar je je afbeeldingen eenvoudig kunt laten verschalen naar het juiste formaat.

Probeer je daarbij aan de volgende richtlijnen te houden:

  • Sla afbeeldingen voor het web op met een resolutie van 72 dpi.
  • Gebruik voor afbeeldingen in principe altijd JPG-bestanden. Voor afbeeldingen of logo's met transparante achtergronden gebruik je PNG-bestanden.
  • Geef afbeeldingen de maximale grootte waarop ze daadwerkelijk online zichtbaar zijn. Wordt de afbeelding vertoond op maximaal 800 px, zorg dan dat je afbeelding vooral niet kleiner, maar liever ook niet groter is dan dat formaat. Te kleine afbeeldingen geven onscherp beeld, te grote afbeeldingen kunnen je website langzaam maken.
  • Zorg dat alle afbeeldingen die in een rij of raster vertoond worden, hetzelfde formaat hebben. Zo voorkom je dat afbeeldingen ongelijk zijn en gaan 'dansen'.

Wil je meer weten over hoe je met het beste resultaat afbeeldingen op je website plaatst? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer over afmetingen en bestandsbeheer.