Bestandsbeheer

Over bestandsbeheer

Bestandsbeheer is de module waar je afbeeldingen en andere bestanden beheert die je wilt gebruiken voor je website. In bestandsbeheer kun je eenvoudig plaatjes en documenten uploaden en selecteren.


Hoe kom ik er?

> Ga naar de module Bestandsbeheer

Bestanden uploaden

> Kies rechts in het centrale deel + Bestanden uploaden

Bestanden en foto's uploaden in bestandsbeheer

In het venster dat nu opent kies je één of meerdere bestanden die je wilt uploaden naar de module Bestandsbeheer:

> Selecteer je bestand(en) en kies Uploaden

Bestanden indelen in mappen

Wanneer je veel afbeeldingen of andere documenten gaat gebruiken in je website, is het verstandig om je bestanden in te delen in mappen. Dat doe je als volgt:

> Kies links in het mappenblok + Nieuwe map

> Voer de titel van de map in en kies Opslaan

Afbeeldingen bewerken

In bestandsbeheer heb je de mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken. Dit doe je als volgt:

> Ga met je muis op een afbeelding in bestandsbeheer staan

> Klik nu op het potlood-icoon

De opties zijn beperkt tot de basis: afbeeldingen roteren, verschalen en croppen. Via bestandsbeheer kun je dus geen plaatjes voorzien van een hip filter of meer contrast. We zullen wat dieper ingaan op de belangrijkste functies verschalen en croppen.

Verschalen

Afbeelding verschalen

Voor het verschalen van afbeeldingen kun je gebruik maken van vastgestelde formaten (16:9, 4:3, 1:1, 2:3 en vrij). Deze formaten zorgen ervoor dat de breedte in verhouding gelijk blijft aan de hoogte. De meeste liggende afbeeldingen hebben een verhouding van 16:9. Dit betekent dat een afbeelding met een breedte van 16 cm, 9 cm hoog is. Je kunt de juiste verhouding van jouw afbeelding opzoeken door meerdere formaten te proberen.

Croppen

afbeelding bijsnijden

Met de croptool kun je afbeeldingen bijsnijden. Op deze manier kun je ongewenste delen aan de buitenzijden van een foto verwijderen. Zet de verschalingsoptie eerst op Vrij en klik vervolgens op de croptool (tweede blauwe icoon van links).

Goed om te weten

Afbeeldingen die je specifiek gebruikt voor fotoalbums, worden niet opgeslagen in bestandsbeheer. Deze upload en beheer je namelijk rechtstreeks in de betreffende fotoalbums. Datzelfde geld voor productafbeeldingen; ook deze afbeeldingen beheer je niet in bestandsbeheer, maar in het betreffende product zelf.