Plagiaatcontrole website

Hoe kun je plagiaat opsporen en aanpakken?

Door Angela Lanser, 

Uitleg Content, Tips en Bloggen

Copywriters en bloggers schrijven (oké, typen) heel wat af. Je probeert je content zo origineel mogelijk te maken. Met nieuw invalshoeken, onderbelichte onderwerpen, nóg uitgebreidere uitleg of door in te spelen op een trend die nog niet door anderen is opgepakt. Maar eerlijk is eerlijk; met een paar miljard pagina’s op het internet kan het een lastige klus zijn om iets 100% unieks te schrijven. Hoe kom je erachter of jouw content uniek (genoeg) is en of je geen plagiaat pleegt, hetzij per ongeluk? Je wilt immers geen rechtszaak aan je broek of een vuile ‘contentjatter’ zijn. Het omgekeerde is ook niet onbelangrijk; hoe check je eenvoudig of iemand anders jóuw content steelt?

Wanneer is iets plagiaat?

Dat 1-op-1 kopiëren als plagiaat wordt bestempeld, is misschien wel duidelijk. Maar er zijn meer situaties die in aanmerking komen voor plagiaat. In de ene situatie is het zonneklaar, terwijl een andere situatie in een grijs gebied ligt. Laten we kijken naar hoe de Van Dale het woord plagiaat omschrijft:

‘’het zich toe-eigenen van het geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken.’’

Bron: Van Dale

Eigenlijk komt het erop neer dat het (deels) overnemen van teksten zonder iemands toestemming als plagiaat kan worden gezien. Het letterlijk kopiëren óf vertalen van teksten mag niet. Ook gekopieerde teksten met kleine aanpassingen (een paar andere woorden of omgedraaide zinnen) geldt als plagiaat.

In het kort zijn dit belangrijke kenmerken van plagiaat:

  • Werk overnemen zonder toestemming;
  • Doen alsof het jouw eigen werk is;
  • Geen zorgvuldige bronvermelding.

Wil je plagiaat voorkomen? Zorg dan voor correcte bronvermelding (bijvoorbeeld als je een citaat gebruikt) en probeer dingen zoveel mogelijk in je eigen woorden te schrijven. Twijfel je aan de originaliteit van je eigen teksten, dan doe je er goed aan om deze door een online plagiaat checker te halen. Verderop in dit blog geven we hier enkele voorbeelden van.

Gevalletje van 1-op-1 kopiëren

Ook bij Tijdvooreensite hebben we met letterdieverij (komt zeker in ons lijstje met leukste woorden) te maken gehad. Een aantal van onze blogitems liepen we pardoes tegen het lijf op een andere website. Omdat onze bedrijfsnaam niet was weggelaten, kwamen we het jatwerk tijdens een random zoekopdracht in Google op het spoor. Alleen de afbeelding was vervangen, verder een typisch gevalletje copy-paste. Een mooier schouderklopje kun je niet krijgen natuurlijk, maar toch waren we not amused. Inmiddels zijn de artikelen offline gehaald. Deze situatie heeft ons echter wel oplettender gemaakt én geïnspireerd tot een nieuw blogartikel. We vertellen je graag hoe jij zelf plagiaat kunt opsporen en wat je vervolgens kunt doen.

Jouw teksten op plagiaat controleren met online tools

Wie online op zoek gaat naar een degelijke gratis plagiaat checker, komt waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Dat overkwam ons namelijk wel. Het aanbod plagiaat checkers is enorm, maar de meeste kun je alleen in zeer beperkte vorm kosteloos gebruiken. Na een heleboel plagiarism checkers te hebben uitgetest, zijn we op het onderstaande lijstje gekomen. Naar ons idee zijn dit allen goede tools (voor kleinschalig gebruik) waarmee je kunt controleren hoe uniek jouw teksten zijn:

EduBirdie

EduBirdie is onze nieuwste ontdekking op het gebied van plagiaat checkers. Je kunt de tool geheel gratis gebruiken (na inloggen met Facebook of Google account) zonder vervelende beperkingen zoals een maximum aantal woorden. Je plakt simpelweg jouw tekst in een vak óf upload een document waarna EduBirdie op zoek gaat naar overeenkomsten. Het is helaas niet mogelijk om een URL op te geven, mocht je ná publicatie willen checken of jouw stuk in aanmerking komt voor plagiaat. Naast originaliteit kijkt de tool ook naar zaken als leesbaarheid, grammatica foutjes en vaak herhaalde woorden.

Plagiaat check EduBirdie
Afbeelding 1

We hebben zelf ook één van onze eigen blogs door EduBirdie gehaald, zie afbeelding 1. Zoals je ziet heeft de originaliteit een prima score. Toch ziet de tool sterke overeenkomsten met een item op de site van Lincelot. Na een blik op hun blog (over een heel ander onderwerp) én de onderstreepte woorden, concluderen we dat het hier niet gaat om plagiaat. 

Tip: staar je niet blind op de score die uit zo’n tool rolt. Bekijk altijd welke zinnen of zinsonderdelen niet origineel zijn en trek hieruit je eigen conclusies.

Duplichecker

Nog een fijne gebruiksvriendelijke online tool is Duplichecker. Middels een tekstveld, file uploader of een URL-veld kun je een tekst invoeren. Er is echter één groot nadeel: teksten mogen maximaal 1000 tekens hebben. De meeste blogartikelen zullen hier boven zitten. Wel kun je jouw tekst in tweeën delen en deze apart van elkaar door de tool halen. Net als de bovenstaande tool laat Duplichecker zien met welke artikelen jouw content sterk overeenkomt.

Small SEO Tools Plagiarism Checker

Deze tool lijkt qua interface en functies sterk op Duplichecker. Ook hier geldt de beperking van maximaal 1000 tekens. Een extraatje is de functie waarbij je een specifieke URL kunt uitsluiten van de plagiaatcontrole. Daarbij heeft de plagiarism checker een Automatic rewriting feature. Voel je niet bezwaard om deze te gebruiken indien de inspiratie je even in de steek laat.

Copyleaks

Bij Copyleaks moet je eerst een account aanmaken om van start te kunnen gaan. Met een gratis account kun je maximaal 2500 tekens laten checken op plagiaat. Het goedkoopste abonnement kost $9,99 per maand. Hiervoor krijg je nauwkeurige controles van maximaal 25000 tekens. Ook hier kun je een document uploaden, een URL invoeren of een tekst plakken in een veld.

Copyscape

Tot slot mag Copyscape niet in dit lijstje ontbreken. De tool spreekt aardig voor zich. Je voert een URL in en Copyscape bekijkt of er sprake is van jatwerk. Hiervoor moet je jouw artikel dus wel eerst online gooien, wat een nadeel kan zijn.

Tools om te zien wie jou plagieert

Bovenstaande tools kun je uiteraard ook gebruiken om te zien of iemand jou plagieert. Maar wie 40+ artikelen heeft geschreven, wil niet wekelijks al deze URL’s handmatig door een plagiaat checker gooien. Dat is nu eenmaal niet efficiënt en wellicht zonde van je tijd. Wie zijn webpagina’s automatisch op inbreuk wil monitoren, kan aan de gang met Copysentry van de tool Copyscape. Dit kost echter wel geld. Voor een wekelijkse check (tot 10 webpagina’s) betaal je maandelijks $4.95. Voor de meeste schrijvers/bloggers is dit voldoende, maar voor $19.95 per maand spoort Copysentry plagiaatplegers dagelijks voor je op.

Goed om te weten: in dit blog gaan we alleen in op plagiaatcheckers voor teksten. Wil je weten of iemand onterecht aan de haal gaat met jouw foto’s? Dan kun je het beste andere blogs checken met meer info over plagiaatcheckers voor afbeeldingen.

Iemand steelt mijn content, wat nu?

Je ontdekt dat iemand anders loopt te pronken met de tekst waar jij zoveel tijd en energie in hebt gestoken. Dat is natuurlijk vervelend en daar wil je iets aan doen. Dat ‘iets’ kan diverse gradaties hebben. Denk hierbij aan een simpel verwijderingsverzoek tot aan een rechtszaak. Het is maar net hoeveel moeite je wilt doen om deze stappen te ondernemen. Wij raden in ieder geval de onderstaande acties aan:

Verzoek tot verwijdering

Stuur de plagiaatpleger een e-mail of brief met hierin het verzoek om de gestolen content te verwijderen. Maak duidelijk om welke artikelen het precies gaat en stel een deadline. Is de content na die datum nog niet offline gehaald, dan kun je eventueel verdere stappen ondernemen. We raden aan om de mail/brief in een formele en dringende toon te schrijven. Het moet natuurlijk geen schrikwekkende dreigmail worden, maar een té vriendelijk verzoek zorgt in de meeste gevallen niet voor een snelle reactie.

Melding maken bij Google

Het is mogelijk om bij Google een melding te maken van inbreuk op intellectueel eigendom. Indien de claim als terecht wordt beschouwd, zal Google het artikel verwijderen uit de zoekresultaten. Let op, dit betekent niet dat het item offline is. Mensen kunnen nog steeds jouw tekst op de website van de plagiaatpleger bekijken.

Leg onomstotelijk bewijs vast

Zorg er in elk geval voor dat je direct bij het vaststellen van plagiaat duidelijk bewijs verzamelt. Dit komt van pas wanneer je de plagiaatpleger wil confronteren of een schadeclaim wil indienen. Maak screenshots van het artikel op de website van de plagiaatpleger en sla deze op. Hierbij is vooral de publicatiedatum van belang. Je moet immers aantonen dat jij de originele eigenaar van de content bent.

Tot slot heb je het recht om een schadevergoeding te vorderen. Bedenk wel dat hierbij een rechter aan te pas moet komen. De rechter beslist of het bedrag van de schadeclaim terecht is. Kies je voor dit traject, dan moet je de geleden schade goed kunnen onderbouwen. Even snel een ton opstrijken zit er dus niet in. Bij Tijdvooreensite hebben we enkel een verzoek tot verwijdering ingediend bij de brutale letterdief. Hiermee was voor ons de zaak afgedaan.

Terug naar overzicht